Antena 3 CNN Externe Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării: „Nu vrem război, dar ne pregătim pentru toate posibilitățile”

Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării: „Nu vrem război, dar ne pregătim pentru toate posibilitățile”

BeFunky-collage - 2024-07-31T164443.278
Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării / sursă foto: Getty Images
de Roxana Mihăiescu    |    31 Iul 2024   •   16:45

Yoav Gallant a declarat miercuri că Israelul nu-și dorește război, însă se pregătește pentru toate posibilitățile. Ministrul apărării este primul înalt oficial al guvernului israelian care a făcut o declaraţie publică după uciderea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, într-un atac la Teheran.

„Nu vrem război, dar ne pregătim pentru toate posibilităţile”, a spus Gallant, informează EFE, citat de Agerpres.

Ministrul israelian al apărării s-a deplasat să viziteze o baterie a sistemului de apărare antirachetă cu rază lungă de acţiune Arrow, inclusiv în contextul atacului israelian de marţi asupra Beirutului, într-un bombardament ţintit care l-a ucis pe comandantul-şef al aripii militare a grupării şiite pro-iraniene Hezbollah, Fuad Shukr.

Atacul israelian asupra Beirutului şi moartea lui Haniyeh, pe care Hamas o atribuie tot Israelului, au stârnit semnale de alarmă în regiune cu privire la posibilele răspunsuri atât din partea Iranului, cât şi a miliţiilor islamiste.

Aripa armată a Hamas, Brigăzile al-Qasam, au declarat, într-un comunicat, că moartea lui Haniyeh a constituit „un act periculos, care duce lupta la un nou nivel şi va avea consecinţe importante în întreaga regiune”.

În Iran, liderul suprem Ali Khamenei a declarat că Israelul „a pregătit terenul pentru o pedeapsă drastică” şi a revendicat datoria naţiunii de a „răzbuna crima de pe teritoriul Republicii Islamice Iran”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a comentat deocamdată această chestiune, deşi este aşteptată o reuniune a cabinetului de securitate miercuri după-amiază la Tel Aviv.

„În această seară am arătat că sângele poporului nostru are un preţ”, a scris Gallant pe reţeaua de socializare X, după bombardamentul de la Beirut, a mai transmis că „nu există niciun loc în afara razei forţelor noastre în acest scop”.

Autorităţile israeliene nu au ridicat nivelul de alertă militară, în pofida apelurilor din partea mai multe grupări de a se răspunde cu forţă la atacurile din ultimele ore.

Moartea lui Haniyeh, figura cea mai politică şi moderată în acelaşi timp a Hamas, un susţinător al negocierii cu Israelul şi a câştigării legitimităţii pe plan internaţional, îi lasă pe islamişti în mâinile celei mai extremiste conduceri în persoana lui Yahya Sinwar, creierul atentatelor de la 7 octombrie.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close