Antena 3 CNN Externe Xi Jinping promite să întărească legăturile Chinei cu Iranul. Iranul a făcut exerciții navale cu Arabia Saudită, fostul său inamic

Xi Jinping promite să întărească legăturile Chinei cu Iranul. Iranul a făcut exerciții navale cu Arabia Saudită, fostul său inamic

Xi Jinping Masoud Pezeshkian
Președintele chinez Xi Jinping i-a promis omologului de la Teheran, Masoud Pezeshkian, strângerea legăturilor cu Iranul, indiferent de evoluția situației regionale și internaționale. Sursă foto: Hepta
de A.I.    |    23 Oct 2024   •   23:46

Președintele chinez Xi Jinping s-a angajat să intensifice legăturile țării sale cu Iranul, cu ocazia discuțiilor purtate cu omologul său, Masoud Pezeshkian, la summitul BRICS din Rusia, relatează Times of Israel, care citează agenția chineză Xinhua.

Este prima întâlnire între cei doi lideri, de când Pezeshkian a fost ales președinte în urma decesului predecesorului său, Ebrahim Raisi, într-un accident de elicopter, anul acesta.

Xi a promis că "indiferent de modul în care se schimbă situația internațională și regională, China va dezvolta fără rezerve o cooperare prietenoasă cu Iranul", notează sursa citată.

Promisiunea vine în contextul în care tensiunile din Orientul Mijlociu cresc, pe fondul războiului purtat de Israel cu militanții susținuți de Iran în Gaza și Liban și în timp ce lumea așteaptă să vadă care va fi răspunsul israelian la ultimul atac cu rachete al Teheranului, lansat pe 1 octombrie.

În cadrul unei sesiuni plenare BRICS care a avut loc miercuri, președintele iranian i-a îndemnat membrii acestei organizații să își folosească toate capacitățile colective și individuale pentru a pune capăt războiului din Gaza și Liban.

La rândul său, președintele chinez și-a reluat apelul pentru o încetare a focului în Orientul Mijlociu.

"Trebuie să oprim crimele și să lucrăm neobosit pentru o soluționare cuprinzătoare, justă și durabilă a problemei palestiniene", a spus Xi.

Liderul chinez i-a spus celui iranian în cadrul întâlnirii lor din marja BRICS că "încetare rapidă a focului și sfârșitul războiului din Gaza sunt cheia pentru atenuarea tensiunilor regionale", conform Xinhua.

Arabia Saudită și Iranul au participat la exerciții militare navale împreună cu alte state în Golful Oman

Arabia Saudită a efectuat recent exerciții militare împreună cu Iranul și cu alte țări în Golful Oman, scrie Times of Israel, citând agențiile de presă internaționale.

Informația provine de la purtătorul de cuvânt din Ministerul saudit al Apărării.

"Forțele navale regale saudite au încheiat recent un exercițiu naval comun cu Forțele navale iraniene, alături de alte state, în Golful Oman", a precizat generalul de brigadă Turki al-Malki.

Anterior, agenția oficială de presă iraniană ISNA a relatat că Teheranul și Riadul plănuiesc exerciții militare comune în Marea Roșie.

"Arabia Saudită ne-a cerut să organizăm exerciții comune în Marea Roșie", a spus comandantul marinei iraniene, amiralul Shahram Irani, citat de ISNA.

De asemenea, presa de la Teheran a relatat, săptămâna trecută, că Iranul a participat la un exercițiu militar în nordul Oceanului Indian, alături de Rusia și Oman, precum și de șase țări observatoare, inclusiv Arabia Saudită.

Iranul și Arabia Saudită au rupt relațiile diplomatice în 2016, dar și le-au reluat în 2023, în cadrul unui acord-surpriză intermediat de China.

×
Parteneri
x close