Antena 3 CNN Externe Xi Jinping i-a spus lui Biden că este „gata să lucreze” cu Trump. Ce au stabilit în privința folosirii armelor nucleare

Xi Jinping i-a spus lui Biden că este „gata să lucreze” cu Trump. Ce au stabilit în privința folosirii armelor nucleare

Andreea Ştefan
3 minute de citit Publicat la 08:32 17 Noi 2024 Modificat la 08:35 17 Noi 2024
xi jinping joe biden
China este pregătită să colaboreze cu noua administrație a SUA. Foto: Getty Images

Liderul chinez Xi Jinping a declarat că este gata să colaboreze cu viitoarea administrație americană a lui Donald Trump, în timp ce s-a întâlnit cu președintele Joe Biden pentru ceea ce se așteaptă să fie ultima dată, potrivit The Guardian.

„China este pregătită să colaboreze cu noua administrație a SUA pentru a menține comunicarea, a extinde cooperarea și a gestiona diferențele, astfel încât să depună eforturi pentru o tranziție lină a relației China-SUA”, a declarat Xi, în timp ce cei doi s-au întâlnit timp de aproximativ două ore în marja summitului de cooperare economică Asia-Pacific din Peru.

Deși nu a menționat numele lui Trump, Xi a făcut aluzie la preocupările reînnoite legate de noi războaie comerciale și tensiuni diplomatice pe care politicile lui Trump le-ar putea aduce atunci când se va întoarce la Casa Albă în ianuarie, adăugând că „nici decuplarea, nici întreruperea lanțului de aprovizionare nu sunt o soluție”. Cele două țări, a spus Xi, ar trebui să „insufle mai multă siguranță” într-o lume turbulentă.

În timpul campaniei electorale, Trump a promovat o abordare dură față de China, promițând să crească tarifele la 60% pentru importurile chinezești, ceea ce ar putea însemna bunuri în valoare de 500 de miliarde de dolari. Trump a promis, de asemenea, să pună capăt războiului Rusiei din Ucraina „în 24 de ore”, ceea ce unii se tem că înseamnă diminuarea fluxului de ajutor militar către Ucraina sau împingerea țării să piardă teritorii în favoarea Rusiei. O retragere generală din conflict ar putea lăsa loc Chinei să acționeze ca intermediar, sporindu-și prezența pe scena mondială.

Biden i-a spus lui Xi că nu au fost întotdeauna de acord, dar discuțiile lor au fost întotdeauna „oneste” și „directe”.

„Cele două țări ale noastre nu pot lăsa ca această competiție să se transforme în conflict”, a spus el. „Aceasta este responsabilitatea noastră și în ultimii patru ani cred că am demonstrat că este posibil să avem această relație”.

Un aspect asupra căruia cei doi lideri au căzut de acord a fost acela că deciziile de utilizare a armelor nucleare ar trebui controlate de ființe umane și nu de inteligența artificială.

Joe Biden și Xi Jinping s-au pus de acord în privința folosirii armelor nucleare

„Cei doi lideri au afirmat necesitatea de a menține controlul uman asupra deciziei de a utiliza arme nucleare”, a declarat Casa Albă într-o declarație. „Cei doi lideri au subliniat, de asemenea, necesitatea de a lua în considerare cu atenție riscurile potențiale și de a dezvolta tehnologia IA în domeniul militar într-un mod prudent și responsabil.”

Nu a fost clar dacă declarația va conduce la discuții sau acțiuni ulterioare pe această temă. Cu toate acestea, ea marchează un prim pas de acest gen între cele două țări în discutarea a două chestiuni în care progresele au fost evazive: armele nucleare și inteligența artificială.

De luni de zile, Washingtonul face presiuni asupra Beijingului pentru a pune capăt unei rezistențe de lungă durată la discuțiile privind armele nucleare.

Cele două țări au reluat pentru scurt timp discuțiile la nivel oficial cu privire la armele nucleare în noiembrie, dar de atunci aceste negocieri au stagnat, un înalt oficial american exprimându-și public frustrarea cu privire la capacitatea de reacție a Chinei.

Revenirea iminentă a lui Trump la Casa Albă aruncă o umbră întunecată asupra conversației, deoarece rămâne neclar ce va însemna al doilea mandat al său pentru relația dintre SUA și China.

Printre anunțurile făcute de Trump cu privire la nominalizările pentru cabinetul său se numără numirea senatorului de Florida Marco Rubio în funcția de secretar de stat și a reprezentantului republican Mike Waltz în funcția de consilier pe probleme de securitate națională, ambii exprimându-și opiniile extremiste cu privire la China.

Xi l-a felicitat pe Trump pentru victoria sa în alegeri la începutul acestei luni, afirmând că cele două țări trebuie „să se înțeleagă în noua eră”.

„O relație stabilă, sănătoasă și durabilă între China și SUA este în interesul comun al ambelor țări și este în conformitate cu așteptările comunității internaționale”, a declarat Xi.

Cu toate acestea, în comentariile pregătite la Apec la începutul săptămânii, Xi a adoptat un ton mai premonitoriu, afirmând că lumea a „intrat într-o nouă perioadă de turbulențe și transformări” și a lansat vagi avertismente cu privire la „unilateralismul și protecționismul în expansiune”.

Adăugând și mai multă incertitudine relației dintre cele două țări, oficialii americani au fost îngrijorați în ultimele săptămâni în legătură cu o anchetă a FBI care arată că guvernul chinez a încercat să pătrundă în rețelele de telecomunicații americane pentru a încerca să fure informații ale lucrătorilor guvernamentali și ale politicienilor americani. Oficialii au declarat luna trecută că operațiunile legate de China au vizat telefonul lui Trump și al contracandidatului JD Vance, împreună cu personalul lui Kamala Harris.

×
x close