Antena 3 CNN Externe Trei cercetători de la laboratorul din Wuhan au ajuns la spital în noiembrie 2019, cu simptome similare celor provocate de COVID

Trei cercetători de la laboratorul din Wuhan au ajuns la spital în noiembrie 2019, cu simptome similare celor provocate de COVID

Noi informații despre spitalizarea, în noiembrie 2019, a trei cercetători de la laboratorul din Wuhan reaprind dezbaterile cu privire la originile pandemiei de coronavirus.

o_1f6ekk00vban17b144g165e1967b.jpg
Sursa foto: Getty images
de Adrian Iclozan    |    24 Mai 2021   •   10:32

Conform unui raport al agențiilor americane de informații dezvăluit de Wall Street Journal (WSJ), cei trei cercetători de la celebrul laborator chinez de studiere a virușilor s-au îmbolnăvit în noiembrie 2019 și au apelat la îngrijiri spitalicești.

Detaliul de noutate absolută este cel referitor la spitalizare.

Documentul menționat de WSJ a fost elaborat în ultimele zile ale administrației lui Donald Trump.

Conform acestui document, cercetătorii care s-au îmbolnăvit prezentau simptome similare cu cele provocate de COVID-19 și cu cele ale afecțiunilor sezoniere.

Noile dezvăluiri vin în ajunul unei reuniuni OMS

Noile informații vin în sprijinul apelurilor tot mai numeroase care cer o anchetă completă menită să descopere dacă SARS-CoV-2 a scăpat din laborator.

De asemenea, detaliile au devenit publice în ajunul unei reuniuni a decidenților Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în cadrul căreia se anticipează discuții privind următoarea etapă a unei investigații asupra originilor COVID-19.

Actuali și foști oficiali americani la curent cu informațiile privindu-i pe cercetătorii de la Wuhan au opinii împărțite despre noile indicii.

O sursă citată de Wall Street Journal insistă pe nevoia unei noi investigații și a corelării informațiilor suplimentare în timp ce o alta califică informațiile din documentul administrației Trump drept solide.

"Informațiile pe care le-am primit din mai multe surse sunt de o calitate excelentă, foarte precise. Ce nu ne spun aceste informații este de ce anume s-au îmbolnăvit cercetătorii", a precizat sursa citată.

Chinezii neagă noile informații

Directorul Laboratorului Național de Biosecuritate din Wuhan, parte a Institutului de Virusologie, a negat, luni, informațiile apărute în presa americană, anunță CNN.

"Am citit (documentul), este o minciună. Aceste afirmații sunt fără temei. Laboratorul nu cunoaște situația menționată și nu am idee de unde au venit aceste informații", a spus, luni, directorul Yuan Zhiming unei publicații chineze controlate de stat. 

OMS a realizat anul acesta o investigație asupra originii pandemiei și a concluzionat că riscul unui accident de laborator este "extrem de scăzut". 

Raportul OMS spune că nu au existat raportări ale afecțiunilor respiratorii compatibile cu COVID-19 înainte de decembrie 2019 și că nu există dovezi serologice privind existența infecției cu SARS-CoV-2 la lucrătorii laboratoarelor din Wuhan

Documentul elaborat de OMS a fost prompt criticat de SUA, Marea Britanie și de alte state din cauza "accesului limitat" la mostrele și datele originale și complete.

Dr. Anthony Fauci: "COVID 19? Nu sunt convins că s-a dezvoltat natural"

Dr. Anthony Fauci, șeful Institutului American pentru Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), nu este sigur că virusul COVID 19 s-a dezvoltat pe cale naturală.

El spune că există încă multe necunoscute legate de originea maladiei și a cerut derularea unei anchete deschise și independente pe marginea acestui subiect.

Fauci a făcut aceste declarații cadrul unui eveniment desfășurat recent în SUA, denumit United Facts of America: A Festival of Fact-Checking  (Faptele Unite ale Americii – Un festival dedicat verificării informațiilor), relatează Fox News.

Întrebat în mod direct dacă este convins că virusul s-a dezvoltat natural, cel mai cunoscut specialist în boli infecțioase din SUA a răspuns:

"De fapt, nu. Nu sunt convins de asta. Cred că ar trebui să investigăm în continuare ceea ce s-a întâmplat în China până când descoperim cât mai exact ceea ce s-a petrecut."

La același eveniment, senatorul republican Rand Paul a invocat chiar posibilitatea ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator situat în provincia chineză Wuhan, fiind supus în prealabil unor experimente menite să-i modifice caracteristicile.

O posibilitate pe care Anthony Fauci a afirmat că nu o poate exclude.

"Nu am nicio relatare legată de ceea ce ar fi putut chinezii să facă și sprijin cu tărie ideea oricărei investigații în acest sens", a spus el.

×
Etichete: Wuhan cercetatori
Parteneri
x close