Antena 3 CNN Externe WSJ: Cel mai nou submarin nuclear al Chinei s-a scufundat lângă orașul Wuhan. Beijingul a încercat să ascundă informația

WSJ: Cel mai nou submarin nuclear al Chinei s-a scufundat lângă orașul Wuhan. Beijingul a încercat să ascundă informația

Submarine China
Submarine chineze expuse publicului la Muzeul Naval din Qingdao, provincia Shandong din China, pe 23 aprilie 2024. Beijingul încearcă să-și extindă flota de submarine nucleare de atac în perspectiva unei confruntări cu SUA și aliații lor, în cazul unei agresiuni în Taiwan. Sursă foto: Profimedia Images
de Adrian Iclozan    |    26 Sep 2024   •   22:00

Cel mai nou submarin de atac cu propulsie nucleară de care dispune China s-a scufundat, administrând astfel o lovitură dură unuia dintre programele de armament prioritare ale țării comuniste, relatează The Wall Street Journal (WSJ), care citează  oficiali americani.

Episodul s-a petrecut astă primăvară, lângă orașul Wuhan - cunoscut pe plan mondial ca punct de pornire a pandemiei de COVID - iar autoritățile chineze s-au străduit să îl ascundă lumii, în contextul în care Beijingul încearcă să-și extindă marina de război.

Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze în SUA nu a răspuns imediat la întrebările formulate de jurnaliști.

Statele Unite nu știu dacă submarinul scufundat în primăvară avea combustibil nuclear la bord atunci când a fost înghițit de ape. Experți din afara guvernului american au declarat că acest lucru este probabil, notează WSJ.

China avea 48 de submarine de atac cu propulsie diesel și șase submarine de atac cu propulsie nucleară la sfârșitul anului 2022, conform unui raport al Pentagonului despre puterea militară a Beijingului, publicat anul trecut.

Documentul menționa că obiectivul Chinei în dezvoltarea de noi submarine de atac și nave militare de suprafață era acela de a contracara acțiunile SUA și ale partenerilor lor în sprijinul Taiwanului, în timpul unui eventual conflict.

De asemenea, Beijingul vizează obținerea superiorității maritime în cadrul "primului lanț insular". Este vorba despre o serie de teritorii care pornesc de la arhipelagul japonez, trecând prin Taiwan și Filipine, până la Marea Chinei de Sud.

Forța militară maritimă și subacvatică a constituit mult timp un domeniu în care SUA au fost în avantaj, însă China a făcut eforturi considerabile a reduce decalajul.

Pentagonul a catalogat China drept principala provocare pe termen lung la adresa SUA.

Ce se știe despre submarinul nuclear chinez care s-a scufundat astă-primăvară

Submarinul chinez scufundat face parte din clasa Zhou, o nouă clasă de nave cu propulsie nucleară ce se remarcă printr-o pupă distinctivă, în formă de X, concepută pentru a face vasul mai manevrabil.

Submarinul a fost construit de compania de stat China State Shipbuilding Corp și a fost observat lângă un dig de pe râul Yangtze la sfârșitul lunii mai, când era în proces de echipare finală, înainte de a ieși pe mare.

După scufundare, la începutul lunii iunie au fost trimise în zonă macarale plutitoare pentru a scoate vasul din albia râului, potrivit fotografiilor din satelit.

Nici armata chineză, nici autoritățile locale nu au confirmat sau comentat incidentul.

„Nu este surprinzător faptul că marina militară chineză ar încerca să ascundă că noul lor submarin de atac cu propulsie nucleară s-a scufundat lângă chei. Pe lângă întrebările evidente privind standardele de pregătire și calitatea echipamentelor, incidentul ridică întrebări mai profunde privind responsabilitatea internă a armatei și supravegherea industriei de apărare din China, care a fost mult timp afectată de corupție”, a comentat un oficial american de rang înalt din domeniul apărării.

Cum s-a aflat de submarinului nuclear chinez

Primul indiciu public că se petrece ceva suspect la șantierul naval de lângă orașul Wuhan a apărut în vara acestui an.

La momentul respectiv, Thomas Shugart, un fost ofițer submarinist american, a semnalat pe rețelele sociale activitatea neobișnuită a macaralelor plutitoare, care a fost surprinsă în imaginile din satelit.

Shugart a presupus că este posibil să fi avut loc un incident care a implicat un nou tip de submarin, dar nu știa la momentul respectiv că acesta era cu propulsie nucleară.

„Vă puteți imagina un submarin nuclear american scufundat în San Diego, iar guvernul american să treacă faptul sub tăcere?” a comentat Shugart pentru WSJ.

Publicația citată precizează că submarinul a fost recuperat, dar va dura, probabil, mult timp până când va putea fi trimis pe mare.

„Întreaga navă ar fi plină de apă. Ar trebui curățate toate componentele electronice. S-ar putea să fie nevoie de înlocuirea motoarelor electrice. Ar fi mult de lucru”, a prognozat fostul ofițer.

SUA au avut un incident similar în secolul trecut

Potrivit oficialilor americani consultați de publicația citată, nu s-au detectat indicii că responsabilii chinezi ar fi colectat probe din apă sau de pe uscat pentru a verifica o eventuală contaminare cu radiații, în urma scufundării.

Este posibil ca unii marinari de pe submarin să fi fost uciși sau răniți când nava s-a scufundat, dar oficialii americani spun că nu știu dacă au existat victime.

Thomas Shugart a estimat că riscul unei scurgeri nucleare este, probabil, unul scăzut, deoarece submarinul nu s-a deplasat în largul mării, iar reactoarele sale nu funcționau, probabil, la un nivel ridicat de putere.

WSJ amintește că Statele Unite au trecut printr-un incident similar cu mult timp în urmă.

În 1969, nava cu propulsie nucleară USS Guitarro, ancorată într-un șantier naval din California, s-a scufundat în urma unei serii de greșeli comise de muncitorii-constructori.

Vasul a devenit operațional la 32 de luni după scufundare.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close