Schäuble a fost o figură centrală în efortul de a scoate Europa din criza datoriilor, fiind ministru de finanțe în timpul crizei care a izbucnit odată cu creșterea deficitului bugetar al Greciei.
Politicianul german a murit acasă marți seara, potrivit informațiilor furnizate de familia sa agenției de știri germane DPA, citate de Guardian.
Schäuble a devenit ministru de finanțe al cancelarului Angela Merkel în octombrie 2009, chiar înainte de declanșarea crizei financiare care a cuprins întregul continent și a amenințat să destabilizeze ordinea financiară mondială.
Un mare susținător al unității europene, Schäuble a fost unul dintre principalii artizani ai efortului de integrare mai profundă și impunere a unui regulament mai strict în Uniunea Europeană.
Cu toate acestea, Germania a fost criticată pentru accentul pus pe austeritate și lipsa de generozitate în timpul crizei.
După opt ani ca ministru de finanțe, Schäuble a devenit, la o vârstă înaintată, președintele parlamentului german.
A rămas membru al parlamentului până la moartea sa
Schäuble folosea un scaun cu rotile după ce a fost paralizat de la mijloc în jos în urma unui atentat asupra sa la un miting electoral în 1990, imediat după reunificare.
S-a întors la muncă doar câteva săptămâni mai târziu și, în anul următor, i s-a atribuit meritul de muta capitala Germaniei reunite de la Bonn la Berlin.
Merkel: "Arhitect al unității germane”
La aniversarea vârstei de 70 de ani, în 2012, Merkel l-a descris pe Schäuble ca "arhitect al unității germane, arhitect al mutării guvernului și în prezent arhitect al unei zone euro stabile".
Fostul cancelar german a spus despre el că "întruchipează memoria pe termen lung a republicii... fără tine, țara noastră ar arăta diferit".
Încă de la începuturile crizei datoriilor din Europa, Schäuble a militat pentru reguli mai stricte pentru a ține sub control deficitele guvernamentale.