Antena 3 CNN Externe A murit Wolfgang Schäuble, fostul ministru german de Finanțe în cabinetul Merkel

A murit Wolfgang Schäuble, fostul ministru german de Finanțe în cabinetul Merkel

Wolfgang Schäuble, fost ministru de finanțe al cabinetului Merkel și unul dintre arhitecții reunificării Germaniei în 1990, a decedat la vârsta de 81 de ani.

a murit wolfgang schauble
A murit Wolfgang Schauble, fostul ministru german de Finanțe in cabinetul Merkel Sursa foto: Hepta I DPA Images / Britta Pedersen
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Dec 2023   •   14:23

Schäuble a fost o figură centrală în efortul de a scoate Europa din criza datoriilor, fiind ministru de finanțe în timpul crizei care a izbucnit odată cu creșterea deficitului bugetar al Greciei.

Politicianul german a murit acasă marți seara, potrivit informațiilor furnizate de familia sa agenției de știri germane DPA, citate de Guardian.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Schäuble a devenit ministru de finanțe al cancelarului Angela Merkel în octombrie 2009, chiar înainte de declanșarea crizei financiare care a cuprins întregul continent și a amenințat să destabilizeze ordinea financiară mondială.

Un mare susținător al unității europene, Schäuble a fost unul dintre principalii artizani ai efortului de integrare mai profundă și impunere a unui regulament mai strict în Uniunea Europeană.

Citește și: A murit directorul Institutului de Științe Muzicale, victimă a atacului armat din Praga: "O veste extrem de crudă"

Cu toate acestea, Germania a fost criticată pentru accentul pus pe austeritate și lipsa de generozitate în timpul crizei.

După opt ani ca ministru de finanțe, Schäuble a devenit, la o vârstă înaintată, președintele parlamentului german.

A rămas membru al parlamentului până la moartea sa

Schäuble folosea un scaun cu rotile după ce a fost paralizat de la mijloc în jos în urma unui atentat asupra sa la un miting electoral în 1990, imediat după reunificare.

S-a întors la muncă doar câteva săptămâni mai târziu și, în anul următor, i s-a atribuit meritul de muta capitala Germaniei reunite de la Bonn la Berlin.

Merkel: "Arhitect al unității germane”

La aniversarea vârstei de 70 de ani, în 2012, Merkel l-a descris pe Schäuble ca "arhitect al unității germane, arhitect al mutării guvernului și în prezent arhitect al unei zone euro stabile".

Fostul cancelar german a spus despre el că "întruchipează memoria pe termen lung a republicii... fără tine, țara noastră ar arăta diferit".

Încă de la începuturile crizei datoriilor din Europa, Schäuble a militat pentru reguli mai stricte pentru a ține sub control deficitele guvernamentale.

×
Subiecte în articol: Wolfgang Schäuble murit
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close