Antena 3 CNN Externe Washingtonul îngrijorat de consolidarea puterii armatei ruse

Washingtonul îngrijorat de consolidarea puterii armatei ruse

Washingtonul îngrijorat de consolidarea puterii armatei ruse
17 Oct 2007   •   13:33

Statele Unite sunt îngrijorate de consolidarea puterii armatei ruse, susţinută de creşterea veniturilor din petrol. Potrivit mai multor experţi americani în apărare, administraţia de la Washington nu reuşeşte să descifreze deocamdată interesele urmărite de puterea de la Moscova, prin investirea în noi arme strategice sau prin reluarea zborurilor de bombardiere. Relaţiile dintre cele două mari puteri sunt tot mai tensionate, în ultima perioadă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat săptămâna trecută cu retragerea ţării sale din tratatele importante din domeniul dezarmării. Avertismentul a fost lansat în timpul vizitei la Moscova a secretarului american de Stat, Condoleezza Rice şi a celui al Apărării, Robert Gates.

Potrivit experţilor, un semn de tensionare a relaţiilor îl reprezintă şi faptul că Rusia a reluat, în ultimul an, zborurile strategice de bombardiere, pentru a testa apărarea aeriană occidentală, şi a investit în noi arme strategice.

Comandantul suprem al forţelor aliate ale NATO în Europa susţine că atitudinea Rusiei nu reprezintă o ameninţare, deocamdată. Cu toate acestea, comandanţii militari americani din Europa cer Pentagonului să-şi reconsidere planurile de repoziţionare a celor două divizii din Europa.

Responsabilii susţin că Statele Unite ar trebui să păstreze pe continentul european patru brigăzi de luptă şi 40.000 de militari, ca forţe de sprijin.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close