Antena 3 CNN Externe Washingtonul anunță că există un numitor comun cu Rusia și China în ce privește Afganistanul

Washingtonul anunță că există un numitor comun cu Rusia și China în ce privește Afganistanul

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 12:37 19 Aug 2021 Modificat la 12:37 19 Aug 2021
talibani afganistan
Sursa foto: Facebook/daily Nigerian

Chiar dacă Rusia şi China ar vrea să își întărească pozițiile după retragerea trupelor americane, noua putere de la Kabul este îndemnată să „pună în funcțiune, prin intermediul unor negocieri extinse, un Guvern unit şi reprezentativ”.

„Avem aceeași poziţie, ce constă în a-i îndemna pe talibani să garanteze justiţia, egalitatea de drepturi şi integrarea, pentru a nu exista violenţe, pentru ca persoanele să poată pleca dacă doresc.

Prin urmare, am conchis că există la ora actuală un consens foarte solid”, punctează autoritățile americane.

Numai trei ambasade mai funcționează la Kabul, după ce capitala afgana a căzut luni, fără a opune rezitență, în mâinile milițiilor Taliban.

Este vorba de ambasadele Rusiei, Chinei și Pakistanului. 

Ambasada chineză în Afganistan a transmis duminică, într-o declarație, că a informat „diferite facțiuni” din Afganistan „pentru a asigura siguranța cetățenilor chinezi, a instituțiilor chineze și a intereselor chineze”.

Totodată, ambasada chineză a adăugat că nu a primit niciun raport cu privire la posibile victime ale cetățenilor chinezi în Afganistan.

China are unele avantaje în relația cu talibanii

Iar unul dintre ele este că – spre deosebire de Rusia și SUA – n-a avut niciodată vreun conflict direct cu ei.

Diplomații chinezi au fost retrași din Afganistan încă din 1993, când țara era măcinată de război civil. Iar talibanii au venit la putere abia în 1996.

China are toate motivele să încerce să împiedice apariția instabilității în Afganistan. Pe de o parte din cauză că se află la granița sa de vest.

Dar și pentru că evenimentele din Afganistan influențează evenimentele din Pakistan, unde talibanii au, de asemenea, o prezență importantă.

Or, China vrea pace în Pakistan, pentru că are o mulțime de proiecte în domeniul construcțiilor, în acea țară.

Rusia nu se grăbește să recunoască noul regim de la Kabul

„La fel ca alte ţări, nu ne grăbim cu recunoaşterea regimului", a declarat  Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, citat de agenţia Tass.

„Tocmai am vorbit cu ministrul chinez de Externe, Wang Yi. Poziţiile noastre sunt aliniate.

Observăm mesaje de asigurare din partea talibanilor, care afirmă că vor formarea unui guvern împreună cu celelalte forţe politice şi că vor să continue anumite proceduri, inclusiv educaţia pentru fete şi în general, funcţionarea instituţiilor, fără a-i exclude pe oficialii care au colaborat cu fosta Administraţie, condusă de preşedintele Ashraf Ghani", a precizat Serghei Lavrov.

Îndemnând la un dialog interafgan, Rusia a apreciat marţi că talibanii trimit semnale pozitive în ceea ce priveşte libertăţile şi împărţirea puterii şi că aceştia se comportă "în mod civilizat" la Kabul.

„În momentul de faţă, sunt negocieri cu reprezentanţii talibanilor” a declarar Serghei Lavrov.

×
x close