Antena 3 CNN Externe Washington crede că armele nucleare pakistaneze sunt în siguranţă

Washington crede că armele nucleare pakistaneze sunt în siguranţă

Washington crede că armele nucleare pakistaneze sunt în siguranţă
12 Oct 2009   •   21:25

Secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat că atacul taliban asupra sediului armatei din Pakistan arată că extremiştii sunt o ameninţare din ce în ce mai mare în interiorul acestui stat nuclear aliat al SUA, dar a apreciat că nu prezintă un risc pentru arsenalul nuclear al ţării.

Clinton s-a aflat la Londra în a doua etapă a unui turneu de cinci zile în Europa şi Rusia, unde a discutat cu secretarul britanic de Externe, David Miliband, pentru a avertiza Iranul că nu vor aştepta la nesfârşit ca republica islamică să convingă lumea de intenţiile sale nucleare paşnice.

Clinton a mai subliniat că nu există semne care să arate că armele nucleare pakistaneze ar putea cădea în mâinile teroriştilor în pofida atacului îndrăzneţ de sâmbătă al talibanilor asupra sediului armtei dein Rawalpindi, fapt ce a subliniat slăbiciunile sistemelor de securitate.

Clinton crede că extremiştii "ameninţă din ce în ce mai mult autoritatea statului, dar nu vedem dovezi că vor prelua statul. Avem încredere în guvernul pakistanez şi controlul armatei asupra armelor nucleare.."

În acelaşi timp, Miliband aprecia la conferinţa de presă cu Clinton că deşi Pakistan se confruntă cu o "ameninţare mortală " din partea extremiştilor, nu există pericolul ca armele sale nucleare să fie compromise.

Talibanii au lansat o serie de atacuri îndrăzneţe asupra unor ţinte politice şi militare din Pakistan în ultimele luni. Cel mai recent-sâmbătă, când militanţii îmbrăcaţi în uniforme au atacat sediul central al armatei luând zeci de ostatici. Asediul de 22 de ore s-a încheiat duminică, când trupe de comando ocupat clădirea. Cel puţin 19 oameni au murit în timpul evenimentelor, scrie AP, din care trei ostatici şi opt militanţi.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: arme nucleare pakistan Hillary Clinton
Parteneri
x close