În ceea ce ar putea fi cea mai mare acţiune de confiscare contrateroristă din istoria SUA, procurorii au înaintat plângeri civile pentru preluarea unor active ce valorează peste 500 milioane de dolari de la Fundaţia Alavi şi o altă companie paravan.
Activele includ centrele islamice din New York City, Maryland, California şi Houston, peste 40 de hectare de teren în Virginia, şi o clădire de birouri cu 36 de etaje în in New York.
Confiscarea ar reprezenta o lovitură adusă Iranului, acuzat de SUA că susţine terorismul şi caută să fabrice bomba nucleară.
Sunt extrem de rare cazurile în care autorităţile americane să confişte unităţi religioase, mai ales de teama unor posibile acuzaţii de încălcare a dreptului din primul amendament de libertate a religiei.
Acţiunea contra moscheilor şiite musulmanie va inflama şi mai mult relaţiile dintre guvernul SUA şi musulmanii americani, mulţi dintre ei temându-se de repercusiuni după atacul de la Fort Hood de săptămâna trecută, de care este acuzat un soldat musulman.
Procurorii susţin că Fundaţia Alavi , printr-o companie fantomă- Assa Corp., ar fi transferat ilegal venituri din chirie către banca iraniană de stat Melli. Banca Melli a fost acuzată de Trezoreria SUA că oferă sprijin programului iranian nuclear, iar în SUA este ilegal să se facă afaceri cu această unitate bancară.
Procurorii arată că fundaţia a fost condusă timp de două decenii de diverşi oficiali iranieni, inclusiv ambasadorul Iranului la ONU, încălcând mai multe legi ale SUA.
Clădirea de birouri era estimată la 570 -650 milioane în in 2007, şi a fost sursă importantă de venit pentru fundaţie în ultimii 36 de ani. În 2007, fundaţia a câştigat 4.5 milioane de dolari din chirii.
Antena3.ro