Mișcarea a oferit grupării o capacitate sporită de culegere de informații, relatează presa internațională.
Însuși fostul lider Wagner, Evgheni Prigojin, s-a lăudat cu achiziția de sateliți.
"Spuneți-mi cine, în țara asta, mai are sateliți de recunoaștere, în afară de Wagner ?", spunea Prigojin în luna aprilie a acestui an.
Liderul grupării de mercenari, decedat în august în urma prăbușirii avionului său, a criticat la momentul respectiv capacitățile spațiale limitate ale armatei ruse, în plin asalt asupra orașului ucrainean Bahmut.
Potrivit unei surse de securitate europene, unele imagini satelitare l-au ajutat pe Prigojin să-şi pregătească rebeliunea din iunie contra Moscovei.
Această realitate ridică semne de întrebare asupra informațiilor de care China dispunea în avans în legătură cu planurile de revoltă ale lui Prigojin.
Agenția France Presse, AFP, relatează că, la capătul unei îndelungate anchete jurnalistice, a reușit să obțină contractul dintre Wagner și compania din China.
Conform textului redactat în limbile engleză şi rusă şi semnat în data de 15 noiembrie 2022, compania Beijing Yunze Technology Co. Ltd a vândut către compania Nika-Frut, aparținând lui Prigojin, doi sateliți de înaltă rezoluție produși de compania spatială chineză Chang Guang Satellite Technology (CGST).
Prețul tranzacției a fost de aproximativ 31 de milioane de dolari.
Contractul, în vigoare și după moartea lui Prigojin
Contractul prevede şi furnizarea de imagini la cerere, captate de sistemele de sateliți aparținând CGST, gruparea Wagner fiind astfel "abonată" la informații din teren în zonele unde acționează.
Conform sursei citate de France Presse, contractul privind sateliții este în vigoare.
Documentul prevede că, la cererea clientului, "prestatorul va orienta sateliții" în funcție de imaginile solicitate, care vor fi transmise unei stații terestre pentru prelucrare şi livrare, iar "clientul va descărca datele cu imagini din cloud" şi le va putea stoca timp de șapte zile.
Sursa europeană nenominalizată mai precizează că, la finele lunii mai, Wagner a comandat companiei chineze circa 80 de imagini de pe teritoriul rus, de la frontiera ucraineană şi până la Moscova.
Wagner a comandat imagini din satelit ale traseului pe care l-a urmat spre Moscova
Imaginile comandate se suprapun traseului pe care mercenarii l-au urmat în rebeliunea contra conducerii militare ruse, care s-a încheiat prin medierea președintelui belarus Aleksandr Lukaşenko şi care a reprezentat cea mai serioasă provocare pentru autoritatea președintelui rus Vladimir Putin, de când acesta se află la putere.
Existența contractului între Wagner și compania chineză a fost dezvăluită în urma unei scurgeri de informații.
France Presse notează că acesta este contextul în care serviciile de informații americane ar fi știut dinainte despre pregătirea insurgenței Wagner.
După moartea lui Prigojin şi a principalilor săi comandanți, printre care şi fondatorul Dmitri Utkin, gruparea de mercenari a trecut printr-un proces de absorbție a membrilor săi în armata rusă.
Pe de altă parte, presa internațională a remarcat că o bună parte din operațiunile Wagner în străinătate continuă.