Vulcanul Etna, situat pe coasta estică a Siciliei, între oraşele Catania şi Messina, a erupt în cursul nopţii de miercuri spre joi, pentru aproximativ două ore, însă joi după-amiază a mai fost emanată cenuşă încă aproximativ cinci minute.
Erupţia din cursul nopţii a fost spectaculoasă, fiind surprinse imagini inedite cu lava care se scurgea din vulcan pe versanţi, în apropierea unor localităţi. Erupţia nu s-a soldat cu victime, iar activitatea aeroportului din Catania, afectată iniţial, a revenit la normal joi seara.
Cenuşa emanată de vulcan a ajuns până la altitudinea de aproximativ 7.000 de metri, iar lava s-a scurs pe o distanţă de aproximativ 4.000 de metri, oprindu-se la altitudinea de 1.630 de metri.
Potrivit experţilor din cadrul Institutului Naţional italian de Geofizică şi Vulcanologie (INGV), este vorba de activităţi ciclice ale vulcanului, nefiind excluse noi erupţii în zilele următoare.
"Fenomenul, practic, s-a încheiat din timpul nopţii, dar există posibilitatea să fie reluat. Astfel de activităţi sunt ciclice", explică Domenico Patane, directorul filialei din Catania a INGV.
Etna figurează pe primul loc într-un top al celor mai vizitaţi vulcani activi din Europa, pe locul secund fiind vulcanul spaniol Teide (Insulele Canare).