Antena 3 CNN Externe Votca împarte Uniunea Europeană în 2 tabere

Votca împarte Uniunea Europeană în 2 tabere

Votca împarte Uniunea Europeană în 2 tabere
19 Iun 2007   •   19:25

Ce este votca? E o întrebare serioasă, la care nici Uniunea Europeană nu poate să răspundă. Ţările comunitare nu ştiu dacă e voie să-i spui votcă băuturii obţinute doar din cartofi şi cereale, sau merge şi cea facută din fructe exotice. Fără un pahar, compromisul e greu de găsit. Etichetarea votcii a împărţit Uniunea în două tabere.

Într-una se găsesc producătorii tradiţionali: Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia şi Suedia, care au susţinut că numele de votcă îl merită doar băutura din cereale, cartofi sau melasă. S-au opus însă statele comunitare care produc băutura din citrice şi trestie de zahăr. Soluţia de compromis a venit de la Parlamentul European, care a adoptat un nou regulament. Votca tradiţională a fost catalogată băutura produsă din cereale, cartofi sau melasă. Dacă e fabricată din alte ingrediente, alături de ?votcă? trebuie menţionată, pe etichetă, natura produsului de origine.

Reglementările vor intra în vigoare odată ce vor fi adoptate şi de Consiliul European. Votul din Parlamentul European a fost urmărit şi de producătorii români de alcool. Romulus Dascălu, un producător autohton, este de părere că ?pe producătorii români îi afectează în sens pozitiv. Noi nu folosim alcool etilic din cartofi. În România nu se utilizează aşa ceva?.

În lume, anual se produc 4,5 miliarde de litri de votcă, din care, cea mai mare parte, 57%, e consumată în Rusia.

Observator

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close