Scrutinul parlamentar de la Chişinău, divizat între proeuropeni şi proruşi, s-a desfăşurat sub umbrela numeroaselor nereguli.
Peste jumătate dintre alegătorii cu drept de vot s-au prezentat la urne, la alegerile parlamentare din Republica Moldova. Scrutinul nu a fost lipsit de incidente.
Observatorii naţionali au denunţat cazurile de agitaţie electorală în faţa secţiilor de votare, transportarea organizată a alegătorilor şi chiar deteriorarea echipamentului din secţii.
În plus, militanţii transnistreni i-au împiedicat pe alegători să meargă la urne. Cei 4.000 de alegători au fost nevoiţi să se ducă în satul vecin, la Cocieri, unde a fost mutată secţia de vot. Au trebuit, însă, să treacă de aceiaşi miliţieni intimidanţi.
În ultima săptămână, s-a vorbit foarte mult la Chişinău, despre un posibil fenomen de contagiune, având exemplul României, unde diaspora românească s-a mobilizat foarte mult. Spuneau analiştii politici că este foarte posibil ca şi moldovenii să ia acest exemplu şi să răstoarne situaţia.
Iar asta s-a şi întâmplat. În Moscova, cozile de cetăţeni moldoveni ce aşteptau să voteze s-au întins pe 500 de metri, iar atmosfera deosebit de tensionată i-a făcut pe oficiali să mobilizeze poliţişti cu scuturi la intrarea în secţie de vot.
Apariţia lui Renato Usatîi, liderul partidului "Patria", exclus cu numai câteva zile înainte de alegeri, a animat mulţimea.
Din cauza numărului impresionant de alegători, în Chişinău, Bălţi, Nisporeni şi Anenii Noi programul de vot a fost extins. La cele 11 secţii de vot deschise în România, peste nouă mii de cetăţeni moldoveni şi-au exprimat intenţia de vot.
Citiţi şi RĂSTURNARE de situaţie la alegerile pentru Parlamentul de la Chişinău. Moldovenii au ales drumul spre Europa
Citiţi şi RĂSTURNARE de situaţie la alegerile pentru Parlamentul de la Chişinău. Moldovenii au ales drumul spre Europa