Vladimir Voronin s-ar putea retrage din politică, în schimbul imunităţii în faţa oricărei urmăriri penale, pentru perioada de opt ani în care a condus ţara. Aceasta este părerea unor analişti citaţi de revista "Time". Potrivit acestora, forţele politice din Parlamentul moldovean ar putea negocia desemnarea unei personalităţi neutre, pentru funcţia de preşedinte.
Retragerea din viaţa politică ar putea fi preţul pe care Voronin va trebui să-l plătească în schimbul imunităţii. Analişti citaţi de revista "Time" cred că liderul de la Chişinău ar putea scăpa în acest fel de o eventuală urmărire penală pentru activitatea desfăşurată în ultimii opt ani. Respectivii analişti cred că acesta este de fapt unul dintre subiectele intens negociate zilele acestea de forţele politice intrate în Parlamentul moldovean în urma alegerilor anticipate de miercuri.
"Am văzut aşa ceva în Rusia, când a demisionat Elţîn, sau în Georgia, când s-a retras Şevardnadze; foştii preşedinţi autoritari au obţinut o imunitate informală. Îmi pot imagina aşa ceva şi în Republica Moldova", declară Viorel Ursu, analist moldovean de la Open Society Institute.
De asemenea, analiştii citaţi de revista americană mai consideră că o soluţie în actuala situaţie ar fi desemnarea pentru funcţia de şef al statului a unei personalităţi neutre. Numirea s-ar face în urma unor negocieri strânse între guvernul format de partidele liberale şi Partidul Comuniştilor.
Analiştii comentează că viitorul Republicii Moldova este incert după alegerile de miercuri, deoarece coaliţiile în fostele republici sovietice sunt rareori stabile.
Totuşi, "Time" remarcă faptul că o îndepărtare de Moscova, care a anunţat recent acordarea unui credit de 500 de milioane de dolari pentru Chişinău, va avea un cost ridicat pentru Republica Moldova, care este dependentă de Rusia prin importurile de gaze, petrol şi electricitate.
"Time" notează şi faptul că viitorul guvern spune că va avea relaţii mai solide cu Europa şi România, cu care împărtăşeşte multe asemănări culturale.
Antena 3