Soluţia la care cele două state au ajuns în privinţa Transnistriei vine ca urmare instituirii misiunii UE la frontiera dintre Moldova şi Ucraina, a explicat liderul de la Chişinău. Transnistria face deci deja parte din planurile politice ale Moldovei, la alegerile parlamentare din 2009 urmând să participe şi partide din noul teritoriu.
?În Parlament ar urma să ajungă şi deputaţi transnistreni, care vor apăra interesele ţării lor. Eu îmi doresc mult ca în noul Parlament să ajungă şi transnistreni?, a declarat Vladimir Voronin, citat de Mediafax.
Un alt element important susţinut de liderul de la Chişinău este neutralitatea ţării pe care o conduce. Voronin pregăteşte o declaraţie în acest sens, care să fie semnată de Moldova, Rusia, Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeană şi OSCE.
Pe lângă acest plan, preşedintele Moldovei vrea să renunţe şi la calitatea de membru GUAM, rupând legăturile cu statele foste sovietice.
Dincolo de relaţiile Republicii Moldova cu Rusia, declaraţiile lui Vladimir Voronin vor avea ecou şi în Uniunea Europeană. La finele anului trecut, expertul german Alexandr Rar, şeful programelor CSI şi Rusia ale Consiliului german pentru relaţii externe, anunţa că UE nu este interesată de primirea Republicii Moldova în rândurile sale fără Transnistria. În cazul în care Transnistria nu ar fi recunoscut la teritoriu moldovean, la graniţele Uniunii ar apărea o enclavă pro-rusă puternică cu statut nedeterminat, avertiza expertul european.
Antena3.ro