Antena 3 CNN Externe "Vor exista consecințe." Norvegia reacționează, după ce Israelul a acuzat-o că "premiază asasinii Hamas" și i-a revocat opt diplomați

"Vor exista consecințe." Norvegia reacționează, după ce Israelul a acuzat-o că "premiază asasinii Hamas" și i-a revocat opt diplomați

Espen Barth, ministrul norvegian de Externe si Israel Katz, omologul sau israelian
Espen Barth, ministrul norvegian de Externe (stânga) și Israel Katz, omologul său israelian (dreapta). Surse foto: hepta / DPA Images / Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Aug 2024   •   14:24

Ministrul de Externe al Norvegiei a avertizat că "vor exista consecințe", după ce Israelul a decis să revoce statutul diplomatic pentru opt emisari ai guvernului de la Oslo.

"Decizia de astăzi va avea consecințe pentru relația noastră cu guvernul Netanyahu.

Luăm în considerare măsurile cu care vom răspunde la situația pe care guvernul Netanyahu a creat-o", a declarat Espen Barth, ministrul norvegian de Externe, care a calificat revocarea acreditărilor diplomatice drept o "măsură extremă". 

Statul evreu a anunțat, joi, că retrage acreditările a opt diplomați norvegieni la Tel Aviv, pe care-i acuză de legături cu Autoritatea Palestiniană, entitatea ce exercită un control civil parțial în Cisiordania.

O declarație a Ministerului de Externe israelian precizează decizia a fost luat ca răspuns "la o serie de măsuri anti-Israel, recente și unilaterale, luate de guvernul Norvegiei", inclusiv recunoașterea unui stat palestinian, precum și la comentarii făcute de oficiali norvegieni de rang înalt.

Ambasadorul norvegian a fost convocat la Ministerul de Externe de la Ierusalim, unde i s-a spus că diplomaților li se vor retrage acreditările în șapte zile, iar vizele, în trei luni.

Israelul precizează că diplomaților norvegieni li s-a oferit opțiunea de a solicita o nouă acreditare la ambasada din Israel.

Ministru israelian de Externe:  "Norvegia a ales să îi premieze pe criminalii și violatorii Hamas"

"În loc să lupte împotriva terorismului palestinian după 7 octombrie și să sprijine lupta Israelului împotriva axei iraniene a răului, Norvegia a ales să îi premieze pe criminalii și violatorii Hamas sub forma recunoașterii unui stat palestinian", a spus ministrul de externe Israel Katz.

În plus, autoritățile de la Oslo s-au alăturat procesului nefondat deschis împotriva Israelului la Curtea Penală Internațională, a adăugat el.

"Norvegia duce o politică unilaterală privind problema palestiniană, prin urmare, am ordonat încetarea oricărei reprezentări a Autorității Palestiniene în numele ambasadei norvegiene în Israel. Cei care ne atacă și duc o politică unilaterală împotriva noastră vor avea un preț de plătit", a concluzionat ministrul israelian.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close