Dovada cheie a sprijinului pentru Ucraina de către țările europene va fi acordarea aderării la Uniunea Europeană, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski azi dimineață.
„Solicităm Uniunii Europene aderarea imediată a Ucrainei în cadrul unei noi proceduri speciale”, a spus Zelensky într-un mesaj video.
Bruxelles a semnalat că procesul aderării Ucrainei la UE este de durată
Un moment istoric. Cererea pentru aderarea la Uniunea Europeană, semnată de preşedintele Ucrainei la Kiev, pe 28 februarie 2022", a declarat Serhii Nikiforov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Ucrainei, citat de agenţia Ukrinform.
Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut luni admiterea "imediată" a Ucrainei în Uniunea Europeană. "Obiectivul nostru este să fim împreună cu europenii şi, cel mai important, să avem o poziţie egală. Sunt sigur că este corect, sunt sigur că este posibil", a afirmat Zelenski.
Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a reamintit, luni, că, potrivit procedurilor, o decizie privind eventuala admitere a Ucrainei în Uniunea Europeană necesită unanimitate la nivelul celor 27 de state membre, precizând însă că sunt "diverse opinii şi sensibilităţi". Preşedintele Consiliului European a explicat că a fost informat despre intenţia Administraţiei de la Kiev de a depune o solicitare oficială de aderare, în contextul războiului cu Rusia. "Aderarea este o solicitare formulată de mult timp de către Ucraina. Dar există diverse opinii şi sensibilităţi în cadrul Uniunii Europene referitoare la extindere. Ucraina va transmite o cerere oficială, Comisia Europeană va trebui să emită un aviz oficial, iar Consiliul UE se va pronunţa asupra subiectului", a explicat Charles Michel.
La rândul său, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a afirmat, potrivit cotidianului Le Figaro, că Uniunea Europeană manifestă deschidere pentru eventuala admitere a Ucrainei, dar a subliniat că acest lucru nu se va întâmpla în termen scurt. "Avem numeroase teme asupra cărora colaborăm strâns şi, în final, sunt ai noaştri şi vrem să fie în interiorul UE", a declarat Ursula von der Leyen.
Premierul Cehiei, Petr Fiala, s-a pronunţat în favoarea admiterii rapide a Ucrainei în UE. "Eu sunt un susţinător al procedurior standard, dar acum nu suntem într-o situaţie standard. Trebuie să spunem clar Ucrainei că este binevenită în comunitatea europeană a ţărilor democratice", a afirmat Petr Fiala.
Negocierile pentru admiterea unui stat în Uniunea Europeană durează câţiva ani şi trebuie îndeplinite numeroase criterii privind standardele democratice şi reforme structurale la nivel politic şi economic.
Zelenski cere ca Ucraina să fie primită de urgență în UE
"Spun acest lucru cât se poate de sincer: poporul Ucrainei a câștigat deja și are dreptul de a primi aderarea la Uniunea Europeană. Aceasta va fi o dovadă cheie de sprijin pentru țara noastră.
„Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și cel mai important, să fim la egalitate. Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta am meritat. Sunt sigur că este posibil”, a spus el într-un mesaj televizat.
„Când am candidat la președinție, am spus că fiecare dintre noi este președinte. Pentru că toți suntem responsabili pentru starea noastră. Pentru frumoasa noastră Ucraina. Și acum s-a întâmplat ca fiecare dintre noi să fie un luptător. Și sunt încrezător că fiecare dintre noi va câștiga”, a mai spus președintele ucrainean.
Președintele Ucrainei, Volodimr Zelenski, a cerut soldaților ruși să depună armele și să dezerteze, în timp ce delegațiile ucrainene și ruse urmează să poarte discuții despre invazia Moscovei.
„Deja 4.500 de soldați ruși au fost uciși. De ce ați venit toți aici?
Aruncați-vă armele și plecați, nu aveți încredere în comandanții voștri, nu aveți încredere în propagandiștii voștri, doar salvați-vă viețile - plecați.”
Ce decizii s-au stabilit după încheierea negocierilor dintre Rusia şi Ucraina
„Părțile au identificat o serie de subiecte prioritare asupra cărora au fost conturate anumite decizii. Pentru ca aceste decizii să obțină niște oportunități de implementare în soluții logistice, părțile pleacă la consultări în capitalele lor.
Și părțile au discutat despre posibilitatea desfășurării unei a doua runde de negocieri în viitorul apropiat, la care aceste subiecte vor primi practică concretă de dezvoltare”, a anunţat consilierul șefului administrației președintelui ucrainean Podolyak.