Antena 3 CNN Externe Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Klaus Iohannis în Lituania, iar președintele român i-a promis "sprijin ferm". Liderul de la Kiev, cursă frenetică după ajutor militar

Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu Klaus Iohannis în Lituania, iar președintele român i-a promis "sprijin ferm". Liderul de la Kiev, cursă frenetică după ajutor militar

Vasile Marcu
3 minute de citit Publicat la 14:52 11 Apr 2024 Modificat la 15:31 11 Apr 2024

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în capitala lituaniană Vilnius pentru discuții privind susținerea regională a țării sale în contextul agresiunii ruse, relatează presa internațională.

"Esențial este acum să facem tot posibilul pentru a întări apărarea noastră antiaeriană, pentru a răspunde noilor urgențe ale forțelor de apărare, pentru a consolida susținerea internațională, pentru a învinge teroarea rusă", a postat Zelenski, joi, pe rețelele sociale.

După aterizarea pe aeroportul din Vilnius, șeful statului ucrainean a fost primit de omologul Gitanas Nauseda.

Pe agenda lui Zelenski se află participarea la summitul Inițiativei celor Trei Mări, I3M, care reunește lideri din treisprezece state europene la Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră, între care numără și România.

"Sunt prevăzute reuniuni importante și semnarea unui nou acord bilateral de securitate", a menționat Zelenski, în contextul discuțiilor cu omologul lituanian.

La Vilnius, Zelenski s-a întâlnit, separat, cu președintele român Klaus Iohannis.

În GALERIA FOTO următoare, imagini de la întâlnirea celor doi președinți:

Antena 3 CNN a difuzat imagini de la evenimentul care a fost anunțat ca atare și de Administrația Prezidențială de la București.

"Discuție de fond cu președintele Zelenski în Vilnius, în marja summitului I3M. Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina, în toate dimensiunile relevante, și hotărârea noastră de a consolida conectivitatea regională, cooperarea transfrontalieră durabilă și securitatea energetică", este mesajul postat pe rețeaua X de președintele român.

Prezența președintelui ucrainean la summitul I3M e de natură să modifice ordinea de zi a evenimentului.

Liderii participanți la I3M planificaseră inițial să discute despre consolidarea cooperării în domeniile transporturilor, energiei și securității cibernetice, relatează presa internațională.

Iohannis a promis continuarea sprijinului pentru Ucraina

Președintele român Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că țara noastră va continua, împreună cu aliații din NATO, "sprijinul multidimensional" pentru Ucraina.

Iohannis a subliniat în acest sens instruirea militarilor ucraineni, inclusiv a viitorilor piloți de avioane F-16, la Centrul de la Fetești.

La evenimentul "România-NATO, 20 de ani", președintele român a mai spus că Ucraina și Republica Moldova vor fi sprijinite în vederea aderării la Uniunea Europeană.

"Ne vom coordona, în continuare, în cadrul Uniunii Europene pentru a sprijini parcursul european al Kievului și al Chișinăului și vom pleda pentru acordarea de asistență substanțială Ucrainei pe toate palierele. De asemenea, România rămâne un susținător ferm al legăturii transatlantice și al colaborării intensificate dintre NATO și Uniunea Europeană, în spiritul sinergiei eforturilor și al complementarității reciproc benefice", a afirmat Klaus Iohannis.

Kievul, pus în situația de a rezista în fața Rusiei fără ajutor american

Situația rămâne complicată pe frontul din Ucraina, în contextul în care un pachet masiv, de 60 de miliarde de dolari, destinat Ucrainei, este blocat de mai multe luni în Congresul SUA de către republicanii controlați de fostul președinte Donald Trump.

Într-o evoluție recentă legată de acest subiect, șeful diplomației britanice, David Cameron, i-a îndemnat, săptămâna aceasta, pe decidenții din Congresul SUA să deblocheze ajutorul militar pentru Ucraina.

Cameron a făcut declarația după întâlnirea pe care a avut-o cu Donald Trump.

"În ceea ce privește banii de care (ucrainenii) au nevoie, probabil că nimic nu este mai important decât sprijinul  pe care Congresul îl analizează în acest moment. Vin aici fără intenția de a da lecții, de a spune cuiva ce să facă sau de a interveni în procesul politic din Statele Unite. Am venit aici doar în calitate de prieten și de om care crede în această țară și care crede că este profund în interesul dumneavoastră, al securității și al viitorului dumneavoastră și al tuturor partenerilor dumneavoastră, să deblocați acești bani. Și aștept cu nerăbdare întâlnirile pe care le voi avea în Congres", a spus Cameron.

Presa intențională notează că Mike Johnson, șeful republican al Camerei Reprezentanților, ar fi refuzat să îl primească pe ministrul britanic în timpul turneului american al acestuia din urmă.

Johnson este cel care în prezent refuză să supună la vot pachetul de asistență militară în valoare de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Textul de lege a fost anterior adoptat în Senat.

×
x close