Anunțul a fost făcut sâmbătă dimineață de biroul lui Zelenski.
El va purta discuții cu premierul britanic Boris Johnson, cu cancelarul german Olaf Scholz și cu vicepreședintele SUA Kamala Harris, a precizat sursa citată.
Președintele ucrainean se așteaptă la acorduri concrete vizând sprijin militar și financiar suplimentar pentru Ucraina, indică declarația oficială.
"Bineînțeles, discuțiile de la Conferința de Securitate de la München se vor concentra asupra amenințărilor actuale din Europa de Est și a situației din jurul Ucrainei.
Prin urmare, poziția statului nostru trebuie expusă într-o măsură suficientă pentru ca problemele Ucrainei să fie rezolvate cu participarea Ucrainei", menționează documentul citat.
Separatiștii evacuează civilii și decretează mobilizare generală în Donețk și Lugansk
Zelenski se duce la Munchen după o evoluție agresivă a situației de securitate din estul Ucrainei.
Vineri seară, au fost raportate explozii în Donețk și Lugansk, fără victime cunoscute, după ce SUA și alți parteneri NATO au avertizat asupra pretextelor înscenate de Rusia pentru a justifica o invazie.
Tot vineri, liderii separatiști din cele două așa-numite republici populare au început, cu ajutorul Moscovei, evacuarea populației civile, iar sâmbătă dimineață au anunțat mobilizare generală pe cuprinsul acestor teritorii.
"Situația de pe linia de contact din Donbas, în Crimeea și în apropierea granițelor Ucrainei este analizată de serviciile speciale ale statului nostru (...) Situația din estul țării este controlată complet de forțele de securitate și apărare ucrainene", se afirmă în declarația președinției ucrainene.
SUA îi dau de înțeles lui Zelenski să rămână în țară
Însă tocmai situația complicată și tensionată i-a determinat pe reprezentanții administrației Biden să-l îndemne, în particular, pe Volodimir Zelenski să nu părăsească Ucraina pentru a vizita Munchen.
Însuși Joe Biden a indicat că vizita la Munchen în actualul context nu ar fi cel mai înțelept lucru, dar a recunoscut că decizia îi aparține liderului ucrainean.
Americanii sunt îngrijorați de faptul că, dacă Zelenski părăsește țara, acest gest ar da Rusiei oportunitatea să pretindă că a fugit din Ucraina.
Deși oficialii SUA nu i-au cerut în mod explicit lui Zelenski să renunțe la plecarea la Munchen și au avut grijă să clarifice că decizia îi revine, ei i-au transmis aceste îngrijorări președintelui ucrainean.