Antena 3 CNN Externe Volodimir Zelenski anunță că va analiza posibilitatea ruperii relațiilor diplomatice cu Rusia

Volodimir Zelenski anunță că va analiza posibilitatea ruperii relațiilor diplomatice cu Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că va cântări posibilitatea ruperii relațiilor diplomatice cu Rusia, la o zi după ce președintele rus Vladimir Putin a recunoscut independența republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski anunță că va analiza posibilitatea ruperii relațiilor diplomatice cu Rusia Sursa foto: Getty Images/ Pool
de Cerasela Stafie    |    22 Feb 2022   •   14:29

”Considerăm că este un atac împotriva suveranității și integrității teritoriale a statului nostru, asta este sigur”, a spus președintele la o conferință de presă cu omologul său din Estonia, Alar Karis. ”După această conferință, voi analiza problema”, a spus el, scrie AFP.

Zelenski a confirmat că a primit o solicitare în acest sens de la Ministerul de Externe ucrainean și a anunțat că va studia și ”pașii eficienți” pentru a răspunde măsurilor anunțate de Rusia.

Putin a recunoscut luni independența ambelor regiuni ucrainene și, câteva ore mai târziu, a ordonat intrarea Forțelor Armate Ruse în cadrul unei ”misiune de menținere a păcii”, decizii aspru criticate de majoritatea comunității internaționale. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat ucrainenilor pe fondul deciziei președintelui rus de a recunoaște independența celor două regiuni.

Zelenski a subliniat că recunoașterea internațională a granițelor Ucrainei va rămâne aceeași, în ciuda acțiunilor Rusiei. Potrivit acestuia, recunoașterea independenței zonelor ocupate din regiunile Donețk și Lugansk ar putea însemna retragerea unilaterală a Rusiei din acordurile de la Minsk și ignorarea deciziilor din formatul Normandiei. Toată responsabilitatea pentru aceste decizii revine conducerii politice a Rusiei, a spus Zelenski.

În același timp, el a subliniat că trupele ruse se află de fapt în zonele ocupate din Donbas din 2014: ”suntem pe pământul nostru. Nu ne este frică de nimic și de nimeni. Nu datorăm nimic nimănui și nu vom da nimic nimănui. Și suntem siguri de asta pentru că acum nu e februarie 2014; e februarie 2022. O altă țară, o altă armată, un singur obiectiv”, a declarat Zelenski.

”Credem că nu va exista niciun război major împotriva Ucrainei. Nici nu va exista nicio escaladare majoră. În cazul în care acestea se întâmplă, totuși, vom introduce legea marțială", a adăugat liderul ucrainian.

 Autoritățile ucrainene au cerut marți un răspuns sever din partea țărilor occidentale împotriva Rusiei.

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski Rusia
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close