"În cele din urmă, instanțele vor trebui să decidă, dar este esențial să asigurăm toate probele", a spus ea, înainte de o întâlnire a miniștrilor europeni la Luxemburg.
Ministrul a abordat și subiectul sancțiunilor împotriva sectorului energetic din Rusia, în contextul în care Germania este dependentă de importuri, dar a elaborat planuri pentru a găsi surse alternative de energie.
"Am precizat deja că va exista o eliminare completă a combustibililor fosili, începând cu cărbune, apoi petrol și gaze. Pentru ca acest lucru să poată fi implementat în comun în Uniunea Europeană, avem nevoie de un plan comun, coordonat, pentru eliminarea completă a combustibililor fosili, pentru a ne putea retrage, ca bloc comunitar", precizat ministrul.
Al cincilea pachet de sancțiuni anti-Rusia, adoptat săptămâna trecută, prevede sistarea importurilor de cărbune rusesc din a doua săptămână a lunii august, ceea ce permite ca majoritatea contractelor în vigoare să fie duse până la capăt.
Totodată, blocul comunitar a decis că nu se vor încheia contracte noi cu Rusia.
Zelenski: Zeci de mii de oameni uciși, probabil, la Mariupol
Zeci de mii de oameni au fost, probabil, uciși în orașul Mariupol, situat în sudul Ucraineni, de la începutul invaziei ruse, susține președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Într-un apel video cu parlamentarii sud-coreeni, Zelenski a spus: "Mariupol a fost distrus, sunt zeci de mii de morți, dar, în ciuda acestui fapt, rușii nu își opresc ofensiva".
El a adăugat că, în prezent, Rusia concentrează zeci de mii de soldați pentru următoarea ofensivă din est, după eșecul tentativei de a captura Kievul.
Președintele ucrainean a estimat că "Rusia nu se va opri până nu va fi forțată să se oprească" și a cerut Coreei de Sud orice ajutor militar pe care îl poate oferi.
"Ucraina are nevoie de diferite tehnologii militare, de la avioane la tancur. Coreea de Sud ne poate ajuta", a estimat Zelenski.
BBC notează că afirmațiile liderului de la Kiev privind numărul morților din Mariupol nu poate fi verificat însă, pe baza relatărilor celor care au reușit să scape din orașul asediat, situația la fața locului este disperată: cadavrele civililor sunt îngropate în morminte superficiale, combatanții ceceni trimiși de Ramzan Kadîrov jefuiesc și ucid iar localnicii sunt uciși când se aventurează să iasă din adăposturi pentru a găsi apă.
Din 17 martie, Mariupol a fost înconjurat de forțele ruse iar din 7 aprilie trupele Moscovei susțin că dețin controlul în cea mai mare parte a ceea ce a mai rămas din oraș.
Foto: ansamblu rezidențial distrus de bombardamente în Mariupol, 10 aprilie 2022