Antena 3 CNN Externe Volodimir Zelenski a prezentat primele avioane F-16 care au fost livrate Ucrainei: „Este o realitate pe cerul nostru”

Volodimir Zelenski a prezentat primele avioane F-16 care au fost livrate Ucrainei: „Este o realitate pe cerul nostru”

BeFunky-collage - 2024-08-04T183721.483
Ucraina a primit primele sale avioane de luptă occidentale F-16 / sursă foto: Profimedia Images
de Roxana Mihăiescu    |    04 Aug 2024   •   18:39

Ucraina a primit primele sale avioane de luptă occidentale F-16, după peste doi ani de aşteptare, a anunţat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care le-a arătat unui grup de jurnalişti, subliniind totodată că numărul lor este „insuficient”, potrivit AFP, citat de Agerpres. 

De la începutul invaziei ruse în februarie 2022, Kievul a pledat pentru a-i fi livrate F-16 în speranţa de a pune capăt dominaţiei ruse în spaţiul aerian şi o mai bună protejare a localităţilor şi trupelor sale de bombardamentele neîncetate ale ruşilor.

De fabricaţie americană, aceste avioane sunt considerate ca fiind 'bijuteria coroanei' printre multele echipamente militare pe care Ucraina le-a solicitat susţinătorilor săi în încercarea de a respinge înaintarea forţelor ruse pe teritoriul său.

Citește și

„Am avut sute de reuniuni şi negocieri” cu aliaţii pentru a obţine aceste avioane şi a consolida apărarea aeriană a ţării şi „am auzit adeseori cuvintele 'este imposibil' ca răspuns”, a afirmat Volodimir Zelenski în cadrul unei ceremonii desfăşurate într-un loc ţinut în secret în Ucraina.

„Acum, aceasta este o realitate, o realitate pe cerul nostru. F-16 sunt în Ucraina”, a salutat el.

Zelenski nu a dezvăluit numărul aparatelor de zbor primite de Kiev, spunând doar că este „insuficient”, la fel ca numărul de piloţi ucraineni instruiţi în Occident pentru a pilota şi întreţine aceste avioane.

El nu a dezvăluit nici data livrării, nici ţara care a furnizat acest prim lot de aparate.

„Ceea ce este pozitiv este că aşteptăm F-16 suplimentare” şi că „mulţi dintre băieţii noştri fac în prezent pregătirea pentru a le pilota”, a asigurat preşedintele ucrainean.

Jurnaliştii de la AFP au văzut cel puţin două avioane F-16 survolând situl în timpul ceremoniei.

În spatele lui Volodimir Zelenski, alte două aparate de zbor gri, asemănătoare cu F-16, se aflau la sol, fiind acoperite parţial cu plasă de camuflaj, iar pe cozi având imprimată stema naţională, tridentul.

La jumătatea lunii mai, preşedintele Zelenski a declarat într-un interviu acordat AFP că forţele aeriene ale ţării sale ar avea nevoie de 120 până la 130 de astfel de avioane pentru a atinge paritatea cu aviaţia rusă.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close