Antena 3 CNN Externe Zelenski schimbă generalii. A demis un șef din armată, acuzat de un comandant Azov că e incompetent

Zelenski schimbă generalii. A demis un șef din armată, acuzat de un comandant Azov că e incompetent

Zelenski schimbă generalii. A demis un șef din armată, acuzat de un comandant Azov că e incompetent
Un înalt responsabil al armatei ucrainene a fost demis luni de Volodimir Zelenski. Sursa foto: Hepta | Zuma Press / Ukraine Presidency/Ukrainian Pre
de Ioana Mircea    |    24 Iun 2024   •   22:54

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni demiterea unui înalt responsabil al armatei, acuzat de incompetență și abuz de putere, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, transmite France Presse, potrivit agerpres.ro.

„Am decis să îl înlocuiesc pe comandantul forțelor comune ale forțelor armate ucrainene, generalul-locotenent Iuri Sodol, cu generalul de brigadă Andrii Gnatov", a declarat Zelenski pe Telegram.

Deși președintele Zelenski nu a specificat motivele exacte ale demiterii lui Sodol, aceasta survine după criticile aduse de un comandant al celebrei brigăzi Azov, cunoscută pentru legăturile sale cu cercurile ultranaționaliste. Comandantul Bogdan Krotevici a declarat luni dimineață că a depus o plângere la serviciile de securitate ucrainene (SBU), solicitând o anchetă asupra lui Sodol.

Potrivit presei ucrainene, Krotevici îl acuză pe Sodol de incompetență, care ar fi dus la moartea unor soldați ucraineni și la eșecuri pe linia frontului.

Armata ucraineană se confruntă cu dificultăți majore de la eșecul contraofensivei din vara anului 2023, trupele ruse cucerind săptămânal noi sate în estul și sudul țării, fără a înregistra progrese semnificative.

La începutul lunii mai, armata rusă a lansat, de asemenea, o ofensivă terestră în regiunea Harkov (nord-est), cucerind mai multe orașe înainte de a fi oprită de întăririle trimise de Kiev.

În plus, armata ucraineană suferă de o lipsă de recruți din cauza mobilizării lente și de o lipsă de arme din cauza întârzierilor în livrarea ajutoarelor occidentale.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Volodimir Zelenski
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Patru pescari au murit după ce au băut dintr-o sticlă de pe fundul oceanului
x close