Ambele părţi se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului. Într-o vizită la Mariupol, unul din obiectivele separatiştilor, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promis că va mobiliza noi trupe pentru apărarea oraşului.
Însă, un ajutor nesperat a venit pentru Vladimir Putin din partea Angelei Merkel. Cancelarul german, Angela Merkel, a apreciat luni că Uniunea Europeană (UE) şi Rusia ar putea evita o mai mare tensionare a relaţiilor bilaterale, în pofida divergenţelor cu privire la conflictul din Ucraina, relatează agenţia Itar-Tass.
"Rusia poate redeveni oricând un prieten bun. Uşa pentru discuţii rămâne deschisă", a declarat Merkel, pentru postul de televiziune german Sat1.
Ea a reiterat că intenţionează să menţină o legătură strânsă cu preşedintele rus Vladimir Putin, pentru a "păstra (dialogul) prin toate mijloacele".
Aflat în marele port strategic Mariupol, preşedintele ucrainean a anunţat că separatiştii au eliberat aproximativ 1.200 de prizonieri capturaţi în timpul luptelor din Doneţk şi Luhansk. Totodată, liderul de la Kiev a promis că va respecta acordul de încetare a focului, dar va face totul pentru apărarea oraşului ameninţat de rebelii susţinuţi de Rusia.
Poroşenko a discutat, prin telefon, şi cu preşedintele rus Vladimir Putin dar nu s-au dat amănunte despre conţinutul convorbirii. Deocamdată, armistiţiul semnat vineri la Minsk nu a adus pacea în Ucraina. Locuitorii din zona de conflict spun că duelurile de artilerie continuă: "Spun că e "pentru ultima dată", dar asta se întâmplă în fiecare zi. Se trage şi iar se trage, nu se opresc niciodată".
Atât forţele guvernamentale cât şi separatiştii se acuză reciproc că au continuat atacurile.
ANDREI LISENKO, purtător de cuvânt al Min. ucrainean al Apărării: "Am constatat că bombardamentele sunt efectuate de terorişti, în timp ce soldaţii ruşi nu desfăşoară decât acţiuni de provocare".
ALEXANDER ZAHARCENKO: "Suntem pe cale să ne pierdem răbdarea. Eu pot înţelege multe, dar nu o situaţie în care noi nu tragem, dar ceilalţi trag în noi".
Uniunea Europeană a anunţat că aplicarea noilor sancţiuni împotriva Rusiei a fost amânată pentru câteva zile, pentru a se evalua respectarea armistiţiului. Sancţiunile afectează, de această dată, şi marile companii petroliere din Rusia, cu excepţia concernului Gazprom. La rândul său, NATO îşi manifestă solidaritatea cu Ucraina printr-un exerciţiu comun în Marea Neagră la care iau parte nave din Statele Unite, România şi alte trei ţări ale Alianţei.