La începutul acestei luni, presa rusă a relatat că Putin, care se afl la putere de peste două decenii, fie ca şef de stat, fie ca prim-ministru, va participa din nou la alegerile prezidenţiale şi va fi candidat independent. Funcția vine cu un mandat de șase ani. Vestea candidaturii liderului rus vine în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina, care a început în februarie 2022, se apropie de al doilea an.
"Evaluând situația actuală de pe teren, de pe linia de contact a luptei, putem spune cu încredere că trupele noastre dețin inițiativa. În esență, facem ceea ce credem că este necesar, orice dorim. Acolo unde este necesar, acolo unde voi, comandanții, considerați în general că este recomandabil să folosiți tactici de apărare activă, asta se întâmplă. Și acolo unde este necesar, ne îmbunătățim pozițiile", a declarat Vladimir Putin.
Citeşte şi: Rusia suferă pierderi masive în Ucraina. Un general NATO din Germania confirmă cifrele dezastruoase
Presa de stat rusă l-a citat pe Stavridis pentru a arăta cum NATO a recunoscut puterea militară a Rusiei la sfârșitul anului 2023 într-o postare pe platforma X.
Stavridis, amiral în retragere al Marinei americane care a ocupat funcția de comandant suprem aliat al NATO din 2009 până în 2013, le-a răspuns jurnaliştilor de la Sputnik că au omis să le reamintească urmăritorilor că tot el este cel care a spus că Putin l-a asasinat pe Prigojin, liderul mercenarilor Wagner, dar şi că Putin este cel care a ajutat la extinderea NATO.
Totodată, Stavridis a spus că liderul de la Moscova se crede Stalin, dar va sfârși ca Nicolae al II-lea, ultimul țar al Rusiei. Nicolae Romanov a abdicat în 1917, după o domnie de 23 de ani. Nicolae al II-lea și familia sa au fost ucişi de un pluton de execuție în 1918.
Putin continuă să dețină puterea în Rusia, dar există zvonuri evidente de nemulțumire, susţine Stavridis. Fostul comandant NATO spune că semnele precum rebeliunea Wagner sau sutele de mii de tineri bărbați de vârstă militară care fug din țara lor natală, reprezintă semne clare că puterea lui Putin se clatină.
Experţii occidentali sunt de părere că preşedintele rus trebuie să negocieze o concluzie a aventurii sale din Ucraina care să-i permită să declare victoria și să păstreze Crimeea și o punte terestră către Rusia. În alte condiţii, șansele ca el să fie răsturnat vor crește.
În timp ce Ucraina se pregătește pentru o nouă iarnă dură de lupte, Stavridis a îndemnat Statele Unite să ofere mai mult ajutor acestei țări din Europa de Est.
"Rusia nu a obținut nicio victorie. Unde sunt cele trei zile? Au trecut doi ani. Luptătorii noștri s-au descurcat bine, oamenii s-au descurcat bine. Le sunt încă o dată recunoscător pentru asta. În ceea ce privește asistența financiară, lucrăm foarte mult la aceast aspect. Sunt sigur că Statele Unite ale Americii nu ne vor trăda și că ceea ce am realizat cu Statele Unite va fi îndeplinit", a fost mesajul transmis de Volodimir Zelenski.
Statele Unite au fost al doilea cel mai mare susținător al Ucrainei de la începutul războiului, după Uniunea Europeană.