cotă de tensiune.
Relaţiile dintre cele două state s-au încordat după ce un avion de pasageri, care decolase de la Moscova şi avea ca destinaţie aeroportul din Damasc, Siria, a fost deturnat de forţele armate turceşti şi obligat să aterizeze.
Referindu-se la conflictul din Siria, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan a punctat că "Rusia deţine un rol cheie...Atitudinea Rusiei este crucială în rezolvarea conflictului"
"Rusia trebuie să facă parte din procesul de angajare pentru stingerea beligeranţelor, este mai important şi mai posibil ca Rusia să-l convingă pe Assad să renunţe la putere, decât să încerci să convingi Rusia, să sprijine rebelii din opoziţie", a mai spus Erdogan.
În cadrul întrevedrilor dintre cei doi lideri, se preconizează ca preşedintele Putin să-şi exprime îngrijorarea faţă de cererea Ankarei de a amplasa sisteme NATO Patriot, la graniţa Turciei cu Siria.
Săptămâna trecută, Moscova a susţinut răspicat că amplasarea unor astfel de rachete ar destabiliza şi mai mult situaţia din regiune.
Un alt punct sensibil aflat pe agenda discuţiilor se referă la problemele legate de energie. Turcia este cel de-al doilea importator de gaze naturale ruseşti, 60 % din necesarul intern provenind din Rusia.
În plus, turismul înfloritor al Turciei este susţinut în mare măsură de turiştii ruşi, conform ultimelor estimări, peste patru milioane de ruşi alegând, în ultimul an, Turcia ca destinaţie de vacanţă.
Cu toate aceste impedimente, este de aşteptat ca cele două state să semneze acorduri de cooperare în domeniile comerciale, economice şi ştiinţifice. în următorii trei ani.
Vizita lui Putin pune capăt speculaţiilor legate de starea de sănătate a liderului de la Kremlin. Cu câteva zile în urmă, premierul japonez, Yoshihiko Noda, a anunţat că şi-a amânat vizita la Moscova "din cauza stării de sanătate a lui Putin".
Kremlinul a negat, la momentul respectiv, zvonurile conform cărora Putin ar avea probleme medicale.