Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin sărbătoreşte 10 ani de la ascensiunea în fruntea politicii ruse (VIDEO)

Vladimir Putin sărbătoreşte 10 ani de la ascensiunea în fruntea politicii ruse (VIDEO)

Vladimir Putin sărbătoreşte 10 ani de la ascensiunea în fruntea politicii ruse (VIDEO)
09 Aug 2009   •   16:16

Duminică se împlinesc 10 ani de când Vladimir Putin se află la cârma Rusiei ? mai întâi ca prim-ministru, apoi ca preşedinte şi acum, din nou, ca şef al guvernului. Fostul ofiţer KGB a reuşit să facă ordine într-o ţară răvăşită de tranziţie şi să le redea ruşilor mândria naţională, cu preţul erodării unor libertăţi cetăţeneşti. Putin a dobândit astfel o popularitate uriaşă şi mulţi prevăd că va rămâne la putere cel puţin încă un deceniu.

La 9 august, preşedintele Boris Elţân numea al patrulea prim-ministru în mai puţin de un an şi jumătate: Vladimir Putin, şeful serviciului de securitate internă. Mulţi credeau că noul premier, aproape necunoscut, va avea soarta celor dinaintea lui. Dar Putin a arătat repede că avea de gând să întărească atât statul, cât şi propria poziţie.

Abia ajuns la conducere, el a lansat cel de-al doilea război din Cecenia, încheiat cu înfrângerea autorităţilor separatiste, dar nu şi a rebelilor care n-au încetat prea uşor atentatele. Înţelegând că şi-a găsit, în sfârşit, succesorul, Elţân i-a cedat preşedinţia chiar înainte de încheierea mandatului.

Instalat la Kremlin, Putin i-a pus la respect pe "oligarhii" extrem de bogaţi care făceau legea pe vremea lui Elţân. Cei care nu i s-au supus au ajuns în exil sau chiar la închisoare, cum e cazul lui Mihail Hodorkovski. În acelaşi stil necruţător, preşedintele a redus la tăcere, aproape total, presa independentă, iar opoziţia liberală n-a mai intrat în Parlament.

Susţinut de creşterea preţului petrolului care a sporit considerabil veniturile statului, Vladimir Putin s-a străduit să apropie din nou Rusia de statutul de mare putere al vechii Uniuni Sovietice. El afirma, chiar, că destrămarea URSS a fost o catastrofă istorică. Adversarii lui Putin, tot mai greu de auzit, îl acuză că a oprit reformele democratice şi a neglijat, practic, dezvoltarea economică, bazându-se doar pe exportul de petrol şi gaz.

Dar oamenii de rând par să fie de altă părere: 78% din populaţie îi aprobă acţiunile. "Pentru ruşi, ceea ce contează este impresia de putere, iar Putin pare foarte puternic", comentează o expertă de la Moscova. Respectând Constituţia, Putin i-a cedat, anul trecut, fotoliul prezidenţial lui Dmitri Medvedev, dar toţi analiştii consideră că el rămâne cel care dă tonul la Kremlin şi o va face încă multă vreme.



Antena 3

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin
Cele mai noi știri
Parteneri
x close