Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin rupe tăcerea. De ce a fost la nunta din Austria

Vladimir Putin rupe tăcerea. De ce a fost la nunta din Austria

1 minut de citit Publicat la 19:30 22 Aug 2018 Modificat la 19:30 22 Aug 2018
o_1clh7hpko1ptt6frfle1ha31lp78.jpg

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a apărat miercuri vizita "strict privată" din Austria unde a participat la nunta şefei diplomaţiei austriece Karin Kneissl, susţinută de partidul de extremă-dreapta FPÖ, stârnind critici dure în presă şi din partea opoziţiei de la Viena, relatează AFP. 

"A fost o vizită strict privată", a dat asigurări Putin, într-o conferinţă de presă la Soci, în sud-vestul Rusiei, cu omologul său finlandez Sauli Niinisto, în contextul în care prezenţa puternicului lider rus la această nuntă a declanşat o amplă polemică în Austria. 

Însoţit de o trupă de dansatori cazaci, Putin a participat la nunta lui Karin Kneissl, care a avut loc sâmbătă la Gamlitz, un sat viticol din apropiere de Graz, în sud-estul Austriei. 

Opoziţia austriacă a denunţat prezenţa lui Putin la nuntă, spunând că afectează reputaţia de neutralitate politică a Austriei, ţară care asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE. 

O înregistrare video postată online de site-ul televiziunii ruse de stat RT a devenit virală, arătându-o pe şefa diplomaţiei austriece, vizibil bucuroasă, făcând o reverenţă în faţa preşedintelui rus după ce a dansat cu el. 

"În ciuda sărbătorii, am putut vorbi cu ministrul afacerilor externe şi cu cancelarul austriac" Sebastian Kurz, a recunoscut totuşi Putin. 

"Austria joacă un rol important şi pozitiv nu doar în relaţiile noastre bilaterale, dar şi pentru construirea unui dialog între Rusia şi UE", a subliniat el. 

"În curând, Finlanda va asigura preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Sperăm că în acea perioadă vom putea face de asemenea ceva pozitiv pentru restabilirea de relaţii normale ruso-europene", a adăugat Putin. 

Tot miercuri, cancelarul Sebastian Kurz a încercat să atenueze criticile şi a spus că Austria este ferm ancorată în Uniunea Europeană şi împărtăşeşte total poziţia blocului comunitar faţă de Rusia. UE a impus sancţiuni împotriva Rusiei după ce Moscova a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea. Relaţiile dintre Moscova şi UE sunt tensionate şi pe alte teme. 

Sebastian Kurz a format în decembrie o coaliţie cu FPÖ, un partid legat din 2016 printr-un acord de parteneriat cu formaţiunea Rusia Unită a lui Putin. 

Liderul de la Kremlin este cu regularitate acuzat că încearcă să divizeze blocul comunitar, în special prin cultivarea de legături cu partidele populiste din mai multe ţări europene.

×
Etichete: Vladimir Putin
x close