Antena 3 CNN Externe Pe cine a trimis Vladimir Putin la război în Ucraina. Pierderile umane ale Rusiei au ajuns la 50.000, conform calculelor Londrei

Pe cine a trimis Vladimir Putin la război în Ucraina. Pierderile umane ale Rusiei au ajuns la 50.000, conform calculelor Londrei

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 18:58 17 Mai 2022 Modificat la 19:29 17 Mai 2022
Bucha
Sursa foto: hepta

Ultima informare oficială rusă pe acest subiect datează din 25 martie, la o lună și o zi de la declanșarea războiului.

Circa 1.351 de soldați au murit în patru săptămâni de conflict, recunoștea, la acel moment, Kremlinul.

În prezent, după aproape trei luni de lupte, armata ucraineană apreciază la 27.000 numărul soldaților ruși uciși. 

"Rusia a suferit probabil pierderi ce corespund unei treimi din forța de luptă terestră pe care ea a angajat-o în februarie", fiind vorba de 50.000 de militari ruși răniți sau uciși, estima, duminică, Ministerul Apărării din Regatului Unit.

Cu o rată de trei soldați răniți la unul ucis recunoscută de Moscova la începutul conflictului, bilanțul neoficial ar ajunge la 12.500 de combatanți ruși morți în mai puțin de trei luni.

Este un număr destul de apropiat de cei 15.000 de soldați sovietici uciși în decurs de un deceniu de război în Afganistan (1979-1989).

Un război care a provocat o traumă națională în Rusia.

Site rus: "Mulți morți din Daghestan și Siberia, cu vârste de 21 - 23 de ani"

Site-ul rus Mediazona susține că a confirmat din surse deschise moartea a 2.099 de soldați ruși în lupte până la data de 6 mai.

Dintre aceștia, mulți cărora li se cunoaște vârsta aveau între 21 și 23 de ani.

74 dintre ei nu aveau nici 20 de ani, precizează Mediazona.

Majoritatea celor uciși provin din sudul Rusiei și din Siberia Centrală, potrivit aceleiași surse.

Astfel, după criteriul teritorial, cel mai mare număr de decese, 135, a fost confirmat în rândurile soldaților din regiunea musulmană Daghestan, din Caucazul de Nord.

Urmează buriaţii, cu 98 de morți. Aceștia reprezintă o minoritate mongolă care trăiește în Siberia.

Forțele terestre ruse, formate din oameni "de la țară"

"Cei mai mulți soldaţi şi ofițeri ai forțelor terestre ruse provin din orașele şi sate din Federație. Acest lucru este legat de stratificarea socio-economică şi educativă", explică Pavel Luzin, comentator al site-ului de informații Riddle Russia. 

Potrivit acestuia, "exigențele pentru serviciul militar în forțe terestre ruse sunt relativ mici" iar cei mai buni soldaţi și viitori ofițeri preferă alte ramuri militare, precum forțele aeriene, forțele balistice strategice și marina.

Presa locală şi rețelele sociale din Daghestan, regiune aflată printre cele mai sărace din Rusia şi scenă a unei insurecții islamiste vreme de mai mulți ani, sunt pline de imagini care arată părinți îndoliați primind condoleanțe din partea unor reprezentanți ai autorităților.

De altfel, primul soldat rus a cărui moarte a fost confirmată oficial de Moscova a fost Murmagomed Gadjimagomedov, un tânăr din Daghestan, ucis în timp ce-și salva camarazii, potrivit presei ruse.

El a fost decorat post mortem pe 4 martie de Vladimir Putin.

Foto: tehnică militară rusă distrusă pe străzile din Bucha

×
x close