Antena 3 CNN Externe Putin spune că va lua „în serios” propunerile de pace ale lui Trump, dar nu știe care sunt. Ce anunță despre încetarea focului în Ucraina

Putin spune că va lua „în serios” propunerile de pace ale lui Trump, dar nu știe care sunt. Ce anunță despre încetarea focului în Ucraina

profimedia-0884751809
Președintele rus Vladimir Putin „ia în serios” propunerile de pace ale lui Donald Trump. Foto: Profimedia Images
de Robert Kiss    |    04 Iul 2024   •   18:40

Președintele rus Vladimir Putin a reiterat disponibilitatea Moscovei de a se angaja în discuții de pace cu Ucraina, afirmând joi că propunerile prezentate în timpul discuțiilor de la Istanbul din 2022 „rămân pe masă” și pot servi drept bază pentru negocieri ulterioare, scrie CNN. Președintele rus spune și că ia „în serios” propunerile de pace ale fostului președinte american Donald Trump, dar nu a văzut planuri specifice. 

După începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Kievul și Moscova au purtat o serie de discuții în capitala Turciei în martie 2022, menite să găsească modalități de a pune capăt conflictului. Negocierile s-au blocat, deoarece forțele ruse au continuat atacurile asupra teritoriului ucrainean și au fost dezvăluite atrocitățile comise în orașele din jurul Kievului, inclusiv Bucea și Irpin. 

Vorbind la summitul anual al Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) de la Astana, Kazahstan, Putin i-a mulțumit președintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru eforturile sale de a media discuțiile cu Ucraina. 

„Rusia, așa cum se știe, nu a refuzat niciodată și este acum pregătită să continue negocierile de pace. Ucraina a fost cea care a refuzat să negocieze”, deoarece a fost influențată de Washington și Occident, a spus Putin. 

Propunerile de la Istanbul „nu au dispărut”, a continuat el. „Au fost parafate de șeful delegației ucrainene de negociere. Deci, se pare că Ucraina a fost destul de mulțumită de ele”.

Propunerile respective „rămân pe masă” și „pot constitui baza pentru continuarea acestor negocieri”, a adăugat Putin. 

Declarațiile lui Putin urmează comentariilor anterioare pe care le-a făcut înaintea summitului de două zile pentru pace din Elveția, în iunie, la care Rusia nu a fost invitată să participe. Printre condițiile pe care le-a menționat atunci, s-au numărat retragerea trupelor ucrainene de pe teritoriile regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, abandonarea candidaturii Ucrainei la NATO și ridicarea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Vorbind la summitul din Elveția din 16 iunie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile de la Istanbul au eșuat, deoarece „ultimatumurile nu sunt negocieri”.

„Putin a venit cu aceste ultimatumuri într-un tanc în timpul unei invazii la scară largă. Capitala noastră a fost înconjurată, multe regiuni ale țării noastre au fost ocupate și a fost dat un ultimatum. Nimic nu s-a schimbat", a spus Zelenski. Propunerile de pace ale lui Putin „îi permit să facă o pauză și să-și pregătească armata”, a mai spus Zelenski.

Putin spune că Rusia nu este în măsură să declare încetarea focului, dar ia în serios propunerile de pace ale lui Trump

Rusia nu este în măsură să declare încetarea focului în Ucraina până când Kievul nu va lua măsuri „ireversibile” și acceptabile pentru Moscova, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, fără a preciza care au fost acești pași. 

Moscova a fost „înșelată” în negocierile anterioare, inclusiv la discuțiile de la Istanbul în 2022, a spus Putin.

„Acest lucru s-a întâmplat de multe ori, așa că, să anunțăm acum o încetare a focului în speranța că cealaltă parte va face pași în sensul asta, pur și simplu nu putem face asta. În plus, nu ne putem permite să avem o situație în care inamicul ar putea folosi încetarea focului pentru a-și îmbunătăți poziția, pentru a face mai multă mobilizare, pentru a pregăti mai multe trupe, pentru a le înarma și pentru a fi gata să continue conflictul armat”, a declarat președintele Rusiei, la Astana, în Kazahstan.

„Avem nevoie ca cealaltă parte să ia măsuri care vor fi ireversibile și vor fi acceptabile pentru Federația Rusă”, a mai spus acesta.

Încercarea de a soluționa conflictul prin „intermediari” este „cu greu fezabilă”, pentru că „există puține șanse ca intermediarii să aibă autoritate să semneze documentele finale” și să determine părțile să le semneze, a spus el. 

În timpul conferinței de presă, Putin a mai spus că Moscova va lua „în serios” propunerile de pace ale fostului președinte american Donald Trump, dar nu a văzut planuri specifice. 

„Președintele Trump, în calitate de candidat la președinție, spune că este pregătit și vrea să oprească războiul din Ucraina. Luăm asta foarte în serios. Nu am văzut aceste idei despre cum anume va face asta, și acesta este întrebare cheie, dar nu am nicio îndoială că el spune asta cu sinceritate și noi sprijinim asta”, a spus Putin. 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Obțin Marine le Pen și Jordan Bardella majoritatea absolută?
x close