Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin ordonă trimiterea trupelor militare în Lugansk şi Donețk

Vladimir Putin ordonă trimiterea trupelor militare în Lugansk şi Donețk

Alexandra Ionescu
5 minute de citit Publicat la 23:57 21 Feb 2022 Modificat la 00:36 22 Feb 2022
Vladimir Putin
Sursa foto: Hepta

Anunțul urmează unei zile de evoluții rapide în care Putin a anunțat recunoașterea regiunilor separatiste din Ucraina. Statele Unite și Uniunea Europeană au răspuns susținând că vor impune sancțiuni.

Decretul spune că trupele vor rămâne pe teritoriu până când ambele state separatiste semnează tratate de „prietenie, cooperare și ajutor reciproc”.

Moscova nu a oferit detalii sau dată pentru nicio desfășurare, ordinul spunând doar că „intră în vigoare din ziua în care a fost semnat”.

"În legătură cu apelurile liderilor din Republica Populară Lugansk şi din Republica Populară Doneţk adresate Ministerului rus al Apărării, se ordonă asumarea de către forţele armatei ruse a misiunilor de menţinere a păcii în Lugansk şi Doneţk", arată un decret semnat de preşedintele Vladimir Putin, conform agneţiei RIA Novosti şi cotidianului Le Figaro.

Prin decretele sale de recunoaștere a ORDLO, președintele rus Vladimir Putin a ordonat ca trupele ruse să fie trimise în estul Ucrainei aparent „pentru a menține pacea”, potrivit Kyiv Independent care citează Pravda.

 

„În legătură cu solicitarea șefului „Republicii Populare Donețk” către Ministerul Apărării al Federației Ruse pentru a asigura încheierea acordului menționat la paragraful 3 al prezentului decret, Forțele Armate ale Federației Ruse pe teritoriul „Republicii Populare Donețk”

În legătură cu solicitarea șefului Republicii Populare Lugansk către Ministerul Apărării al Federației Ruse de a asigura punerea în aplicare a funcțiilor de menținere a păcii ale Forțelor Armate ale Federației Ruse pe teritoriul Republicii Populare Lugansk până la încheierea acordul prevăzut la paragraful 3 al prezentului decret.

În paragrafele 2 și 3 din decrete, Putin a instruit Ministerul rus de Externe să negocieze cu militanții ORDLO să pregătească un proiect de acord „de prietenie, cooperare și asistență reciprocă” și să prezinte o propunere de semnare a acestuia, precum și negocieri „pentru relații diplomatice” și a realizat documentul acordului.

Alineatul 1 prevede următoarele: „Având în vedere voința poporului din Republica Populară Lugansk/Donețk, refuzul Ucrainei de a soluționa conflictul în mod pașnic, în conformitate cu acordurile de la Minsk, de a recunoaște Republica Populară Lugansk/Donețk ca stat suveran și independent. "

Decretele intră în vigoare de la data semnării.

Recunoașterea independenței regiunilor rebele distruge acordurile de pace de la Minsk și deschide ușa Rusiei să trimită în mod deschis trupe și arme acolo pentru a le apăra împotriva „amenințărilor” ucrainene.

Mișcarea alimentează și mai multă tensiune cu Occidentul și restrânge opțiunile diplomatice disponibile pentru a evita războiul, deoarece este o respingere explicită a unei încetări a focului vechi de șapte ani, mediată de Franța și Germania, încă prezentată ca cadru pentru orice viitoare negocieri pe plan mai larg.

Kremlinul a spus că, după ce au auzit că Putin va semna ordinul de recunoaștere a independenței regiunilor Donețk și Luhansk din estul Ucrainei, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz și-au „exprimat dezamăgirea” față de decizie în apeluri telefonice cu președintele rus.

Boris Johnson a spus că decizia lui Putin de a recunoaște cele două republici separatiste ucrainene a încălcat dreptul internațional și ”sunt rău prevestitoare”, un ”semn întunecat” că lucrurile nu se mișcă în direcția care trebuie, în timp ce secretarul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, a spus că mișcarea nu va rămâne „nepedepsită”, și a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Biden va emite în curând un ordin executiv care interzice „noile investiții, comerț și finanțare de către americani către, dinspre sau în” cele două regiuni separatiste, a spus Casa Albă.

Psaki a spus că vor urma mai multe măsuri, iar cele pregătite ca răspuns la decretul lui Putin sunt separate de sancțiunile pe care Statele Unite și aliații săi le-au pregătit dacă Rusia invadează Ucraina.

De asemenea, șeful NATO, Jens Stoltenberg, l-a condamnat pe Putin, acuzând Rusia că „încearcă să pună în scenă un pretext pentru a invada din nou Ucraina”.

Anterior, Putin a promis că va decide „azi” dacă va recunoaște regiunile de est ale Ucrainei ca state independente. El a făcut această remarcă la sfârșitul unei ședințe a consiliului de securitate care a durat câteva ore, care a fost difuzată la televiziunea rusă, în timpul căreia înalții oficiali ai securității țării au fost chemați unul câte unul și li s-a cerut să prezinte cazul războiului - aparent menit să convingă un public sceptic de necesitatea de a ataca.

După ce au petrecut zile întregi organizând atacuri pe pământul ucrainean cu steag fals și dând vina pe Kiev, miniștrii au prezentat astăzi „dovezile” lui Putin: susținând că rușii din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina sunt amenințați cu „genocid”, că nu acordul de pace îi poate salva și că el trebuie să intervină pentru a salva vieți.

Însă, în timpul unei înregistrări pornite accidental al semnării acordurilor cu aşa zișii șefi ai republicilor Doneţk şi Lugansk, ceasul lui Vladimir Putin arăta 12:15 minute. Asta înseamnă că ceremonia de semnarea documentelor a fost înregistrată chiar înainte  de întâlnirea membrilor de Securitate.

Toate privirile se vor îndrepta acum către regiunile de frontieră ale Ucrainei pentru a găsi dovezi că trupele ruse au trecut, după ce videoclipurile publicate mai devreme în acea zi au arătat tancuri și vehicule blindate în „formațiuni de luptă” – unele dintre ele la mai puțin de trei mile de frontieră.

Dimtro Kuleba, ministrul apărării al Ucrainei, a declarat după ședința consiliului că „întreaga lume” va urmări ce va face Rusia în continuare și că „toată lumea își dă seama de consecințe” dacă Putin promite să recunoască regiunile separatiste. „Toți ar trebui să ne concentrăm calm pe eforturile de detensionare, [nu există] altă cale”, a scris el pe Twitter.

Se întâmplă în momentul în care doi soldați ucraineni au murit luni și trei au fost răniți într-un atac cu obuze în Zaitseve, un sat aflat la 18 mile nord de fortăreața rebelă Donețk, a declarat poliția națională a Ucrainei.

Cancelarul german Olaf Scholz, care a discutat la  telefon cu Putin în această seară, l-a avertizat că recunoașterea regiunilor estice ar fi o încălcare „unilaterală” a negocierilor de pace și că are „responsabilitatea” de a reduce tensiunile prin înlăturarea trupelor de la graniță.

Între timp, Joe Biden l-a sunat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a convocat o întâlnire a echipei sale de Securitate Națională, după ce Putin a criticat SUA pentru „colonizarea” Ucrainei și folosirea acesteia ca „regim marionetă” în declarațiile televizate înainte de a semna decretul.

Știre în curs de actualizare

×
x close