"Măsurile de ripostă vor urma, în mod evident. În ce măsură vor fi simetrice sau asimetrice, aceste lucru va depinde de analizarea restricțiilor" impuse Rusiei, a declarat vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei, potrivit cotidianului Le Monde.
Peskov susţine că sancţiunile care vizează sectorul tehnologiilor ultramoderne nu vor afecta prea mult Rusia. "Dependența noastră de exterior s-a redus sistematic în ultimii ani. Vor fi probleme, dar nu sunt nerezolvabile", a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenția RIA Novosti.
Joi seară, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a pretins că nu a avut "altă modalitate" decât atacarea Ucrainei şi a avertizat comunitatea oamenilor de afaceri ruși că Occidentul va impune sancțiuni economice masive, exprimând însă speranța că "partenerii" nu vor lua măsuri extreme. "Rusia nu a avut altă modalitate decât trimiterea trupelor în Ucraina. Ceea ce se întâmplă acum evidențiază măsurile de constrângere, că nu ne-au lăsat altă modalitate de a proceda altfel", a susținut Vladimir Putin, conform cotidianului Le Monde.
În realitate, Occidentul a insistat până în ultimul moment ca Rusia să găsească o soluție diplomatică și să nu invadeze Ucraina, însă Vladimir Putin a recunoscut unilateral independența teritoriilor separatiste din Ucraina și a trimis armata rusă în statul vecin.
Liderul de la Kremlin a susținut că Rusia nu vrea să afecteze sistemul economic mondial şi nici să fie exclusă din acesta, astfel că îi îndeamnă pe cei pe care el îi numește "parteneri" să înțeleagă situația, deși este sigur că sancțiunile vor fi impuse.
"Rusia continuă să fie parte a economiei mondiale, nu ne pregătim să o afectăm. Mi se pare că partenerii noștri trebuie să înțeleagă şi să nu fixeze obiectivul eliminării noastre din sistem. Dar, din rațiuni politice, acest lucru se va întâmpla", a declarat Vladimir Putin la o reuniune cu reprezentanți ai mediilor de afaceri din Rusia.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a insistat joi, în contextul invaziei ruse, pentru excluderea Rusiei din sistemul de tranzacții financiare "Swift", ceea ce ar putea bloca în totalitate economia rusă.
"Ceea ce vreau să vă spun în primul rând, cel mai important lucru, ca să înțelegeți, este că a fost o măsură necesară", le-a transmis Putin reprezentanților mediilor de afaceri, potrivit CNN, încercând să justifice războiul. "Nu ne-au lăsat posibilitatea să acționăm altfel. Au creat riscuri în materie de securitate şi a fost imposibil să reacționăm altfel. Este greu de înțeles cum țara noastră ar fi putut continua să existe", a susținut el.
Liderii țărilor din cadrul Uniunii Europene şi ai instituțiilor comunitare au condamnat vehement, cu ocazia summitului de la Bruxelles, atacul armatei ruse asupra Ucrainei şi au decis impunerea de sancțiuni "masive" şi "severe" împotriva Rusiei.
La rândul său, președintele Statelor Unite, Joseph Biden, a anunțat, joi seară, sancțiuni "severe" împotriva Rusiei, acuzându-l pe omologul său rus, Vladimir Putin, că "a ales războiul", astfel că va suporta "consecinţele", scrie Mediafax.
Klaus Iohannis: ”Am agreat un pachet de măsuri restrictive suplimentare, care va impune costuri masive și severe Rusiei!”
Consiliul European a agreat politic, joi, un pachet de măsuri restrictive suplimentare, prin care vor impune costuri masive și severe Rusiei pentru acțiunile sale, pachet agreat în strânsă cooperare cu partenerii și aliații, anunță președintele Klaus Iohannis.
”La reuniunea extraordinară a Consiliului European de aseară, am agreat un pachet de măsuri restrictive suplimentare, care va impune costuri masive și severe Rusiei pentru acțiunile sale împotriva Ucrainei.
Susțin, totodată, pregătirea, în continuare, a unor sancțiuni individuale și economice suplimentare, care să vizeze și Belarus.
Am pledat, la Bruxelles, pentru atenuarea impactului negativ al acțiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova și Georgiei, state partenere care resimt deja presiunea din partea Moscovei, accentuând importanța oferirii sprijinului financiar necesar pentru consolidarea rezilienței partenerilor.
Ne confruntăm cu cea mai mare provocare din istoria recentă a Europei și este absolut necesară și pe mai departe coordonarea strânsă a reacțiilor și a abordărilor cu aliații euroatlantici, în special SUA și NATO”, scrie Klaus Iohannis pe Facebook.