Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin îi mulțumește lui Kim Jong Un la Phenian pentru "sprijinul în direcția ucraineană". Liderul rus l-a invitat la Moscova pe omologul nord-coreean

Vladimir Putin îi mulțumește lui Kim Jong Un la Phenian pentru "sprijinul în direcția ucraineană". Liderul rus l-a invitat la Moscova pe omologul nord-coreean

Putin and Kim
Vladimir Putin și Kim Jong Un la Phenian, 19 iunie 2024. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Adrian Iclozan    |    19 Iun 2024   •   08:59

Președintele rus, Vladimir Putin, a început, miercuri, discuțiile cu omologul nord-coreean, Kim Jong Un, în cadrul unei vizite la Phenian pentru care regimul dictatorial din peninsulă a mobilizat resurse importante, relatează Agerpres și BBC.

"Cortegiul președintelui rus, condus de limuzina Aurus în care se afla Putin, s-a deplasat în piața Kim Ir Sen, unde a fost întâmpinat de președintele nord-coreean, Kim Jong Un", a relatat agenția rusă Interfax, citată de Agerpres.

Cei doi lideri au început apoi discuțiile în cadrul delegațiilor lor, la reședința oficială Kumsusan.

La începutul dialogului, liderul de la Kremlin a anunțat un "nou document fundamental", care va sta la baza legăturilor dintre Moscova și Phenian.

"Anul trecut, ca urmare a vizitei dumneavoastră în Rusia, am făcut progrese semnificative în construirea relațiilor noastre interstatale. Astăzi, a fost pregătit un nou document fundamental, care va sta la baza relațiilor noastre pe termen lung", a spus Putin.

"Timp de multe decenii, prietenia fermă și buna vecinătate strânsă au legat Rusia și Coreea de Nord", a adăugat el, insistând că relațiile între cele două țări sunt "fondate pe principiile egalității și respectului reciproc".

Putin, mulțumiri pentru Kim: "Apreciem sprijinul dumneavoastră, inclusiv în direcția ucraineană"

Pe de altă parte, președintele rus a promis să lupte împotriva a ceea ce el a numit "politica hegemonică și imperialistă" a Statelor Unite și a aliaților săi.

Vladimir Putin i-a mulțumit omologului său pentru sprijinul acordat "politicii ruse" și l-a invitat pe Kim Jong Un la Moscova în timpul dialogului oficial. 

Kim a fost ultima dată în Rusia în septembrie 2023, la Cosmodromul Vostocinîi din Orientul Îndepărtat rus, amintește BBC.

"Apreciem foarte mult sprijinul dumneavoastră consistent și de neclintit pentru politica rusă, inclusiv în direcția ucraineană", a declarat Putin, citat de agenția de stat RIA.

La rândul său, președintele nord-coreean a afirmat că țara sa și Rusia "intră într-o epocă a noii prosperități" și că intenționează să-și întărească în plan strategic cooperarea cu Moscova.

El a menționat că "sprijină în totalitate operațiunea militară rusă" în Ucraina.

Kim nu s-a zgârcit la resurse în pregătirea vizitei lui Putin

Kim pare să fi mobilizat resurse importante pentru vizita lui Putin, văzând acest lucru, probabil, ca pe o investiție justificată, notează presa internațională.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În afară de parada de bun venit cu oameni și stegulețe, sosirea lui Putin la Phenian a scos în evidență o latură a orașului pe care localnicii nu o văd în fiecare zi: clădiri și străzi bine iluminate pe timp de noapte.

Hotelul Ryugyong, înalt de peste 100 de etaje, dar neterminat, a fost decorat cu leduri, mesajele afișate fiind "Bun venit, Putin" și "Prietenie".

Coreea de Nord suferă de o penurie cronică de energie electrică.

Rezidenții din Phenian trăiesc în blocuri în care lifturile nu funcționează din acest motiv, iar în restul țării situația este și mai rea, potrivit BBC.

Putin, program dens la Phenian 

Putin şi Kim au în vedere întărirea relațiilor militare, în contextul invaziei ruse din Ucraina.

Pe lângă discuțiile bilaterale, programul lui Putin mai include un concert de gală, o recepție de stat, salutul gărzii de onoare, semnarea de documente oficiale și elaborarea unui comunicat pentru mass-media, a spus consilierul pentru probleme de politică externă al lui Putin, Iuri Uşakov.

SUA şi aliații lor sunt îngrijorați că Rusia ar putea să furnizeze ajutor Coreei de Nord pentru programele sale nuclear și de rachete, programe care au fost interzise prin rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit SUA, Phenianul a livrat deja rachete balistice și obuze de artilerie pe care Rusia le-a folosit în războiul din Ucraina.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Trump îl numește pe Biden „o grămadă bătrână de rahat împrăștiat”
x close