Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin merge într-o vizită oficială în Azerbaidjan, unde va discuta „probleme regionale şi internaţionale"

Vladimir Putin merge într-o vizită oficială în Azerbaidjan, unde va discuta „probleme regionale şi internaţionale"

vladimir putin hepta
Ultima vizită a lui Vladimir Putin în Azerbaidjan datează din septembrie 2018 | Sursă foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    17 Aug 2024   •   09:27

Preşedintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită de stat în Azerbaidjan pe 18 şi 19 august, pentru a dezvolta relaţiile bilaterale şi a discuta „probleme regionale şi internaţionale", a anunţat vineri Kremlinul, potrivit AFP.

Vizita în această ţară caucaziană, partener apropiat al Moscovei, dar şi important furnizor de energie pentru ţările occidentale, vine în contextul unei ofensive militare ucrainene de anvergură în provincia rusă de graniţă Kursk, în timp ce armata rusă continuă să înainteze pe frontul din estul Ucrainei.

„Dezvoltarea relaţiilor ruso-azere (...), precum şi chestiuni internaţionale şi regionale actuale vor fi abordate în această vizită", a menţionat Kremlinul într-un comunicat. Ultima vizită a lui Vladimir Putin în Azerbaidjan datează din septembrie 2018.

Gazdă a conferinţei climatice COP29 în noiembrie anul viitor, Azerbaidjanul este un mare producător de gaze naturale, la care Uniunea Europeană a apelat în urma invaziei ruse în Ucraina pentru a compensa reducerea livrărilor ruseşti, de care blocul comunitar doreşte să se debaraseze complet.

Pe de altă parte, Rusia este acuzată că a jucat un rol părtinitor în conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan legat de provincia Karabah.

Astfel, Armenia, un vechi aliat al Rusiei, s-a distanţat politic de aceasta şi strânge în prezent relaţiile cu SUA şi UE, considerând că Rusia a abandonat-o în faţa Azerbaidjanului, care a recuperat anul trecut pe cale militară întreaga provincie Karabah, ce se afla sub controlul separatiştilor armeni în urma războiului azero-armean de la începutul anilor '90.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close