Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin și Kim Jong Un au semnat la Phenian parteneriatul strategic între Rusia și Coreea de Nord. Documentul prevede asistență reciprocă în caz de agresiune

Vladimir Putin și Kim Jong Un au semnat la Phenian parteneriatul strategic între Rusia și Coreea de Nord. Documentul prevede asistență reciprocă în caz de agresiune

Vladimir Putin și Kim Jong Un au semnat la Phenian parteneriatul strategic între Rusia și Coreea de Nord. Documentul prevede asistență reciprocă în caz de agresiune
Vladimir Putin și Kim Jong Un în timpul vizitei liderului rus la Phenian, 19 iunie 2024. Sursă foto: DPA Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Iun 2024   •   12:23

Președintele rus, Vladimir Putin, și omologul nord-coreean, Kim Jong Un au semnat, miercuri, un pact pentru un "parteneriat strategic cuprinzător", relatează CNN citând presa rusă de stat.

Este un document care înlocuiește precedentul Tratat de prietenie și asistență reciprocă semnat în 1961, Tratatul de prietenie și bună vecinătate în cooperare din 2000 și Declarațiile de la Moscova și Phenian din 2000 și 2001, a precizat consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov, conform sursei citate.

Potrivit oficialului rus, necesitatea unui nou document a apărut în contextul "evoluției profunde a situației geopolitice din lume și din regiune".

El a invocat, de asemenea, "schimbările calitative" în relațiile bilaterale dintre cele două state.

Consilierul prezidențial a mai spus că noul pact va respecta toate principiile fundamentale ale dreptului internațional.

Pactul ruso-nord-coreean prevede asistență reciprocă în caz de agresiune

"Nu va avea un caracter de confruntare și nu va fi îndreptat împotriva niciunei țări, ci va avea ca scop asigurarea unei mai mari stabilități în regiunea Asiei de Nord-Est", a afirmat el.

La ora acestei actualizări, conținutul complet al documentului nu fusese încă publicat, dar BBC, citând presa rusă de stat, a transmis că acordul prevede asistență reciprocă în cazul în care unul dintre semnatari suferă o agresiune.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a spus, la rândul lui, că acordul cu Rusia "este pur defensiv" și l-a caracterizat pe omologul rus Vladimir Putin drept "cel mai bun prieten" al țării sale.

Liderul rus l-a invitat la Moscova pe omologul nord-coreean

Mai devreme în cursul zilei, cei doi șefi de stat și-au declarat reciproc susținerea.

Vladimir Putin i-a mulțumit omologului său pentru sprijinul acordat "politicii ruse" și l-a invitat pe Kim Jong Un la Moscova, în timpul dialogului oficial.

La rândul său, președintele nord-coreean a afirmat că țara sa și Rusia "intră într-o epocă a noii prosperități" și că intenționează să-și întărească în plan strategic cooperarea cu Moscova.

Kim a confirmat că "sprijină în totalitate operațiunea militară rusă" în Ucraina.

SUA și aliații lor sunt îngrijorați că Rusia ar putea să furnizeze ajutor Coreei de Nord pentru programele sale nuclear și de rachete, programe care au fost interzise prin rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit SUA, Phenianul a livrat deja rachete balistice și obuze de artilerie pe care Rusia le-a folosit în războiul din Ucraina.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Fostul șef al Mossad: Dacă Libanul nu ajunge la un acord cu noi, va fi război
x close