Putin a condus Rusia ca președinte sau prim-ministru din 31 decembrie 1999, dată la care a demisionat predecesorul său, Boris Elțîn.
A avut două mandate prezidențiale consecutive de patru ani, maximul permis de Constituția rusă la acel moment și a fost prim-ministru între anii 2008 și 2012, după care s-a întors, din nou, la Kremlin ca președinte, pentru un mandat de șase ani.
În 2018 a fost reales pentru un mandat care se încheie în 2024 iar în decursul anului curent Parlamentul rus a adoptat legea care îi dă voie lui Putin să mai fie președinte de două ori.
Reuters notează că aceste manevre i-au permis actualului lider să devină cel mai longeviv conducător al Rusiei de la Iosif Stalin.
În cadrul unui eveniment economic de la Moscova, Vladimir Putin nu a spus dacă va mai candida sau nu.
El a susținut însă că legea care îi dă dreptul de a mai ocupa funcția prezidențială timp de încă 12 ani de la finele mandatului actual a reușit să împiedice subminarea sistemului politic din Rusia.
Vladimir Putin: "Dacă mai candidez sau nu, decizia urmează să fie luată"
"Dacă mai candidez sau nu este o decizie care urmează să fie luată. Însă existența acestui drept de a candida are deja ca efect stabilizarea situației politice interne", a spus el.
Unii analiști spun că, fără opțiunea de a candida în 2024, Putin ar fi putut să devină un lider ineficient.
Însă Putin subliniază că are acest drept și sugerează că potențiala candidatură din 2024 este ceva ce-l leagă de liderul american Joe Biden.
"Cred că președintele Biden a avut întru totul dreptate să spună că va candida din nou.
Pentru că eu cred că dacă nu începi pregătirile de alegeri, guvernanța țării va suferi într-o măsură semnificativă.
Președintele SUA nu are nevoie de părerile mele, dar cred că a acționat absolut corect", a comentat Putin.
Casa Albă: "Biden va candida în 2024"
În urmă cu o săptămână, Joe Biden și-a confirmat oficial intenția de a candida la președinția SUA în 2024.
Confirmarea oficială a venit de la purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.
"Va candida. Aceasta este intenția sa", a spus Psaki.
În pofida tensiunilor dintre cele două țări în diverse dosare și mai ales în ceea ce privește Ucraina, Vladimir Putin susține că are o bună relație de lucru cu omologul său american iar Kremlinul a anunțat de mai multe ori în ultimele săptămâni posibilitatea unui al doilea summit între cei doi lideri, după cel de la Geneva, din luna iunie a acestui an.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al lui Putin a denunțat drept un "amestec absurd" (în treburile interne ale Rusiei) o rezoluție propusă de membrii Congresului SUA și care propune ne-recunoașterea actualului președinte rus dacă acesta rămâne la putere după 2024.