Premierul rus şi fost agent KGB a folosit apariţia sa televizată pentru a-l omagia pe Stalin pentru că a făcut Uniunea Sovietică o superputere industrială şi pentru înfrângerea lui Hitler .
Putin a declarat că este ?imposibil să facă judecăţi în general? despre cel care a prezidat ?Gulag-ul? . Afirmaţiile premierului sunt în contradicţie cu cele ale preşedintelui Dmitri Medvedev, care aprecia că nu există nici o scuză pentru teroarea instalată de Stalin.
Putin a recunoscut că inclus în mod deliberat moştenirea lui Stalin în dezbaterea tv anuală, deoarece subiectul este discutat activ de către ruşi.
Partea finală a emisiunii de patru ore s-a concentrat pe întrebare selectate de Putin din cele circa două milioane care au fost trimise de ruşi.
?Am lăsat această întrebare deoarece înţeleg ce chestiune aprigă este. Este evident că, din 1924 în 1953, ţara pe care a condus-o Stalin s-a schimbat de la o societate agrară la una industrială. Ne amintim perfect problemele, mai ales spre final, cu agricultura, cozile pentru mâncare şi altele.... dar industrializarea a avut loc. Am câştigat Marele Război Patriotic [numele rus pentru al Doilea Război Mondial]. Indiferent ce s-ar spune, victoria fost obţinută. Nici chiar când luăm pierderile în considerare, nimeni nu poate să arunce cu pietre în cei ce au planificat şi condus această victorie, deoarece dacă am fi pierdut războiul, consecinţele pentru ţara noastră ar fi fost mult mai catastrofale.?
Putin aprecia că aspecte pozitive ale conducerii lui Stalin ?au existat cu siguranţă?, dar au fost atinse cu un cost mare. ?A existat represiune. Este un fapt. Milioane de cetăţeni au suferit. Iar acest mod de a conduce un stat, pentru a atinge un rezultat este inacceptabil. Este imposibil. Desigur că în această perioadă am întâlnit nu numai un cult al personalităţii, ci şi o crimă masivă contra poporului nostru. Şi acesta este un fapt. Şi nu trebuie să uităm asta?, afirma Putin.
Pe 30 octombrie, Medvedev a condamnat regimul dictatorial al lui Stalin.
?Milioane de oameni au murit ca urmare a terorii şi acuzaţiilor false. Dar acum încă auzim că aceste enorme sacrificii pot fi justificate de anumite interese de stat. Sunt convins că nici scopurile dezvoltării ţării, succesul sau ambiţiile sale, nu ar trebui atinse prin sacrifici şi suferinţă. Este important să împiedicăm orice tentativă de justificare, sub pretextul restabilirii dreptăţii istorice, a celor care şi-au distrus propriul popor.?
Antena3.ro