"Preşedintele Putin a recunoscut că este în interesul nostru al tuturor să avem o Ucraină stabilă. El a declarat că Rusia vrea găsirea unei soluţii diplomatice la criză şi că va discuta mâine (luni) cu ministrul său de Externe (Serghei) Lavrov, despre propunerile privind un grup de contact", a cărui înfiinţare este dorită de occidentali, a declarat o purtătoare de cuvânt a biroului lui Cameron într-un comunicat, informează AFP, potrivit Mediafax.
"Premierul (britanic) l-a sunat în această dimineaţă (duminică) pe preşedintele Putin pentru a-i cere să reducă tensiunea în Ucraina şi să susţină formarea unui grup de contact care ar putea conduce la discuţii directe între guvernele rus şi ucrainean", a continuat sursa citată.
Cameron a insistat, de asemenea, pe faptul că vrea - la fel ca toţi partenerii săi europeni şi americani - "să lucreze cu Rusia la o soluţie diplomatică pentru situaţia din Ucraina, inclusiv în Crimeea", peninsulă ucraineană trecută la sfârşitul lui februarie sub controlul de facto al forţelor ruse după înlăturarea de la putere a preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici.
Premierul britanic a declarat că recunoaşte "dreptul tuturor ucrainenilor de a-şi decide viitorul", adăugând că "alegerile, prevăzute în prezent pentru sfârşitul lui mai, reprezintă mijlocul prin care pot face acest lucru".
Alegeri prezidenţiale anticipate au fost fixate pentru 25 mai în Ucraina, dar Crimeea va organiza la 16 martie un referendum în care alegătorii vor avea de ales între o alipire la Rusia şi o autonomie net consolidată. Data acestui ultim scrutin a fost calificată drept "ridicolă" de şeful diplomaţiei britanice, William Hague.
Cameron şi Putin au discutat, de asemenea, despre "provocările economice importante cu care se confruntă Ucraina şi au convenit asupra necesităţii comunităţii internaţionale de a o sprijini financiar în lunile următoare", a conchis Downing Street.