Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin a anunţat ce-l aşteaptă pe Evgheni Prigojin, la scurt timp după ce şeful mercenarilor Wagner a semnalat că este în viaţă

Vladimir Putin a anunţat ce-l aşteaptă pe Evgheni Prigojin, la scurt timp după ce şeful mercenarilor Wagner a semnalat că este în viaţă

Vladimir Putin a spulberat orice iluzie că va lăsa nepedepsită rebeliunea mercenarilor Wagner, conduși de Evgheni Prigojin.

Putin
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Iun 2023   •   07:48

Deși inițial Kremlinul a semnalat că ar urma să dea dovadă de clemență și a anunțat că dosarul pentru rebeliune pe numele lui Prigojin va fi clasat, președintele rus a spus, luni noaptea, că organizatorii revoltei vor fi aduși în fața justiției.

În discursul său de luni, Putin le-a mulțumit rușilor și a susținut că în spatele șefului grupării paramilitare s-ar afla Ucraina şi țările occidentale.

Declarațiile lui Putin au venit în aceeași zi în care Evgheni Prigojin a semnalat, printr-un mesaj audio, că este în viață, după pe timp de aproape două zile au fost făcute speculații cu privire la soarta sa și locul în care acesta s-ar afla.

Prigojin a spus că marșul combatanților săi spre capitala rusă a avut rol de avertisment și că a fost silit să acționeze întrucât ministrul rus Serghei Șoigu plănuia să anihileze gruparea Wagner începând din data de 1 iulie.

Citește și: Evgheni Prigojin rupe tăcerea la două zile de la insurecție

Luni noaptea, președintele rus a susținut că revolta mercenarilor era, din start, sortită eșecului și că acesta a fost motivul pentru care combatanții Wagner s-au oprit din marșul spre Moscova.

Putin: "Dușmanii Rusiei doreau să ne ucidem între noi, să pierdem"

"O rebeliune armată ar fi fost înăbușită până la urmă. Organizatorii rebeliunii, în ciuda pierderii rațiunii, nu puteau să nu înțeleagă acest lucru. Ei au înțeles totul, inclusiv faptul că au trecut la acte criminale, pentru a diviza și a slăbi țara, care se confruntă acum cu o amenințare externă colosală.

A fost nevoie de timp, inclusiv pentru a le oferi celor care au greșit șansa de a se gândi din nou, de a înțelege că acțiunile lor sunt puternic respinse de societate și la ce consecințe tragice, distructive pentru Rusia, pentru statul nostru, duce aventura în care au fost târâți.

Tocmai acest rezultat - fratricidul - a fost cel dorit de dușmanii Rusiei: atât de neonaziștii de la Kiev, cât și de patronii lor occidentali și de tot felul de trădători naționali. Ei doreau ca soldații ruși să se omoare între ei, să ucidă militari și civili, astfel încât, în cele din urmă, Rusia să piardă", a spus președintele rus.

Putin le prezintă trei variante mercenarilor Wagner. Una presupune să plece din Rusia

Cât privește soarta luptătorilor Wagner, liderul de la Kremlin le-a prezentat trei variante.

"Aveți posibilitatea de a continua să serviți Rusia prin încheierea unui contract cu Ministerul Apărării sau cu alte forțe de ordine, sau de a vă întoarce la familiile și prietenii dumneavoastră. Cine dorește, poate merge în Belarus. Promisiunea pe care am făcut-o va fi îndeplinită", a precizat liderul rus.

El i-a mulțumit liderului belarus, Aleksandr Lukașenko, pentru "eforturile și contribuția sa la rezolvarea pașnică a situației", dar a insistat că "spiritul patriotic al cetățenilor" a fost cel care a jucat un rol decisiv în oprirea rebeliunii.

Lukașenko, care urma, la rândul său, să susțină un discurs, și l-a anulat după declarațiile făcute de Putin, notează Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Evgheni Prigojin wagner
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close