Antena 3 CNN Externe Putin amenință că va da arme țărilor prietene ca să atace Occidentul

Putin amenință că va da arme țărilor prietene ca să atace Occidentul

Liderul de la Kremlin și-a întețit amenințările în contextul noilor livrări de arme occidentale pentru Ucraina.

Putin amenință că va da arme țărilor prietene ca să atace Occidentul
de Adrian Iclozan    |    06 Iun 2024   •   10:51

Vladimir Putin a avertizat că țara sa ar putea înarma alte state, în vederea atacării unor obiective occidentale, după ce a lansat în prealabil noi amenințări cu utilizarea armelor nucleare tactice ale Rusiei.

Mai mulți aliați ai Kievlui, inclusiv Statele Unite și Marea Britanie, au dat Ucrainei undă verde să lovească ținte din interiorul teritoriului rus cu armament furnizat în cadrul asistenței militare.

Președintele american Joe Biden a spus că astfel de lovituri ar trebui să se limiteze la regiuni ruse vecine regiunii Harkov, unde Moscova a deschis un nou front. Ministrul britanic de Externe, David Cameron, a declarat că rămâne la latitudinea Ucrainei cum folosește armamentul occidental.

Acestea sunt "decizii cu consecințe grave, a estimat Putin, conform BBC.

"Dacă cineva crede că poate să furnizeze de arme într-o zonă de război pentru a ne ataca teritoriul și pentru a ne crea probleme, de ce noi n-am avea dreptul să livrăm arme din aceeași categorie în regiuni ale lumii, în vedere unor lovituri asupra unor instalații sensibile ale statelor furnizoare?", a adăugat el.

"Răspunsul nostru poate fi asimetric. Ne vom gândi la asta", a avertizat președintele rus.

Putin nominalizează Germania, în contextul amenințărilor că ar Moscova ar putea furniza arme inamicilor Occidentului

El nu a precizat în ce țări ar trimite Moscova arme pentru lovituri antioccidentale, dar a menționat, în context, Germania.

Și Berlinul se numără printre guvernele care au autorizat Ucraina să lovească Rusia cu armament occidental.

"Când (germanii) spun că mai multe rachete (furnizate de vestici) vor lovi ținte pe teritoriul rusesc, asta distruge definitiv relațiile ruso-germane”, a estimat președintele rus.

Ucraina a folosit arme americane pentru a lovi în interiorul Rusiei, în ultimele zile, au declarat, miercuri, un senator american și un oficial occidental pentru agenția Associated Press.

La rândul său, Kievul acuză Rusia că folosește rachete din Coreea de Nord pentru a lovi ținte în Ucraina. În plus, forțele Moscovei utilizează pe scară largă drone iraniene, în special modelul Shahed 136, în atacurile lor aeriene.

Putin: "Avem o doctrină nucleară, uitați-vă ce scrie acolo"

Presa internațională a consemnat nervozitatea lui Vladimir Putin în legătură cu subiectul armelor occidentale pentru Ucraina cu ocazia unei discuții a liderului rus cu jurnaliștii străini, la Forumul economic internațional anual de la Sankt Petersburg.

Potrivit liderului rus, Occidentul greșește atunci când estimează că Moscova nu va folosi niciodată armele sale nucleare.

"Avem o doctrină nucleară, uitați-vă ce scrie în ea. Dacă acțiunile cuiva amenință suveranitatea și integritatea noastră teritorială, considerăm că este posibil să folosim toate mijloacele de care dispunem. Dintr-un motiv oarecare, Occidentul crede că Rusia nu va recurge niciodată la arme nucleare. Acest lucru nu trebuie tratat superficial", a avertizat președintele rus.

El a dezmințit, pe de altă parte, că ar avea intenția de a ataca NATO și calificat speculațiile pe această temă drept "o prostie absolută".

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Beryl devine cel mai timpuriu uragan de categoria 5 înregistrat vreodată în Atlantic
x close