Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin promite să susţină Coreea de Nord împotriva SUA

Vladimir Putin promite să susţină Coreea de Nord împotriva SUA

Vladimir Putin promite să susţină Coreea de Nord împotriva SUA
Vladimir Putin a sosit la Phenian. Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Iun 2024   •   18:02

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis marţi să aprofundeze legăturile comerciale şi de securitate cu Coreea de Nord şi să o susţină împotriva SUA, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

SUA şi aliaţii lor din Asia încearcă să vadă cât de departe va merge Rusia în sprijinul său pentru Kim Jong-Un, a cărui ţară este singura care a efectuat teste cu arme nucleare în secolul al XXI-lea.

Vladimir Putin a ajuns în Coreea de Nord

Consilierul pe probleme de politică externă al lui Putin, Iuri Uşakov, a declarat că Rusia şi Coreea de Nord ar putea semna un acord de parteneriat în timpul vizitei, care să includă probleme de securitate.

Într-un semnal că Rusia, ţară membră cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, îşi reevaluează întreaga abordare faţă de Coreea de Nord, Vladimir Putin a lăudat Phenianul pentru că a rezistat la ceea ce el a numit a fi presiunea economică, şantajul şi ameninţările SUA.

Într-un articol publicat de presa de stat nord-coreeană, Putin l-a lăudat pe „tovarăşul” Kim şi a promis să „reziste împreună restricţiilor unilaterale nelegitime”.

„Washingtonul, care refuză să pună în aplicare acordurile încheiate anterior, înaintează în mod continuu noi cerinţe, din ce în ce mai stricte şi evident inacceptabile”, a afirmat Vladimir Putin în articolul tipărit pe prima pagină a ziarului nord-coreean Rodong Sinmun, organul de presă al Partidului Muncitorilor, aflat la putere.

Putin laudă Coreea de Nord pentru sprijinul acordat Rusiei împotriva Ucrainei

„Rusia a sprijinit întotdeauna şi va continua să sprijine RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) şi eroicul popor coreean împotriva unui inamic insidios, periculos şi agresiv”, declară Vladimir Putin în articolul său.

Presa de stat nord-coreeană a publicat, de asemenea, articole în care laudă Rusia şi sprijină operaţiunile militare ale acesteia în Ucraina, calificându-le drept un „război sacru al tuturor cetăţenilor ruşi”.



Vizita lui Putin în Coreea de Nord intervine în contextul în care SUA acuză Phenianul că a furnizat Rusiei „zeci de rachete balistice şi peste 11.000 de containere cu muniţii” pentru a fi utilizate de Moscova în Ucraina.

Coreea de Sud, aliat fidel al SUA, a exprimat îngrijorări similare.

Casa Albă a declarat luni că este îngrijorată de aprofundarea relaţiilor între Rusia şi Coreea de Nord. Departamentul de Stat al SUA a declarat că este "destul de sigur" că Putin va căuta arme pentru a-şi susţine războiul în Ucraina.

Consilierul pe probleme de politică externă al lui Putin, Iuri Uşakov, a declarat că Rusia şi Coreea de Nord ar putea semna un acord de parteneriat în timpul vizitei, care să includă probleme de securitate. El a spus că acordul nu va fi îndreptat împotriva niciunei alte ţări, ci va "contura perspectivele unei cooperări viitoare".

Vizita va include discuţii tete-a-tete între cei doi lideri, precum şi un concert de gală, o recepţie oficială, gărzi de onoare, semnarea de documente şi o declaraţie în faţa presei, a precizat agenţia rusă de presă Interfax, citându-l Uşakov.

Din delegaţia rusă fac parte ministrul apărării Andrei Belousov, ministrul de externe Serghei Lavrov, miniştrii pentru resurse naturale, sănătate şi transporturi, şefii agenţiei spaţiale ruse şi căilor ferate, precum şi principalul responsabil pe probleme de energie, vicepremierul Aleksandr Novak.
 

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Rusia Coreea de Nord
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Toate pensiile vor fi recalculate de la 1 septembrie. Anunțul Ministrului Boloş
x close