Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin continuă epurarea armatei ruse. Încă un general important a fost pus sub acuzare pentru „corupție”

Vladimir Putin continuă epurarea armatei ruse. Încă un general important a fost pus sub acuzare pentru „corupție”

Vladimir Putin
Dictatorul rus, Vladimir Putin. Foto: hepta
de Adrian Dumitru    |    02 Sep 2024   •   18:28

Regimul Putin a pornit o nouă anchetă „anti-corupție” împotriva unui oficial militar de rang înalt, generalul Valeri Mumindjanov, în cadrul unui efort mai larg pe care unii observatori îl văd drept o nouă epurare, relatează AFP, citată de Agerpres.

Începând cu luna aprilie, cel puţin zece responsabili ai ministerului apărării rus şi mai mulţi generali au fost plasaţi în detenţie sau vizaţi în Rusia în dosare pentru fraudă şi pentru corupţie, la peste doi ani şi jumătate de la declanşarea invaziei rusești împotriva Ucrainei.

Autoritățile judiciare ale regimului au anunţat pe Telegram că Valeri Mumindjanov este acuzat că „a acceptat mită de o amploare deosebit de mare”, infracţiune pasibilă de 15 ani de închisoare.

Mumindjanov este comandantul-adjunct al districtului militar Leningrad, însărcinat cu logistica, şi fost responsabil al ministerului apărării rus.

Potrivit anchetatorilor, el a primit mită în valoare de peste 20 de milioane de ruble (aproximativ 202.000 de euro - n. red.) în timpul încheierii de contracte pentru furnizarea de uniforme armatei.

Mumindjanov şi familia sa „deţin numeroase bunuri imobiliare la Moscova şi Voronej, în valoare de peste 120 de milioane de ruble, a căror legalitate este pe cale de a fi verificată", au adăugat anchetatorii regimului.

Anchetele şi arestările ce vizează cadre din armată şi apărare s-au înmulţit în Rusia din aprilie, cu puţin timp înainte de înlocuirea ministrului Serghei Şoigu de către Andrei Belousov, un economist însărcinat cu optimizarea cheltuielilor militare colosale ale Rusiei.

Kremlinul a dezminţit că ar fi vorba de o campanie de epurare, susținând că este vorba de o operaţiune anticorupţie clasică, sectorul rusesc al apărării fiind de mai mulţi ani minat de scandaluri.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close