Vizita urmează celei întreprinse în Belarus de ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, care a semnat un acord despre care nu au fost oferite detalii.
Belarus este aliatul Rusiei în războiul declanșat împotriva Ucrainei, deși Minsk-ul nu a contribuit cu trupe la invazie.
De asemenea, Belarus este parte a uniunii supra-statale Rusia - Belarus iar liderul autocrat de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, a primit un sprijin substanțial din partea Moscovei pentru a se menține la putere, în contextul amplelor proteste care au urmat alegerilor prezidențiale din anul 2000.
Scrutinul, care i-a adus lui Lukașenko un al șaselea mandat, a fost denunțat de opoziție și de Occident ca fiind viciat de fraude.
Într-o declarație înaintea vizitei lui Vladimir Putin, Aleksandr Lukașenko a negat speculațiile că Moscova ar fi preluat, de facto, controlul la Minsk.
Ucraina se așteaptă la un atac de amploare în primele luni ale anului, inclusiv din Belarus
"După aceste negocieri, toată lumea va spune: 'Gata, nu mai există autorități în Belarus, rușii deja se plimbă și conduc țara'. Vreau să subliniez din nou acest lucru: nimeni altcineva, în afară de noi, nu conduce Belarus", a spus el într-o ședință de guvern, după ce a fost anunțată vizita lui Putin.
Lukașenko a spus că va discuta cu omologul său de la Moscova "despre cooperarea economică, aprovizionarea cu energie, apărare și securitate".
Vizita lui Vladimir Putin în Belarus este prima din 2019, precedând pandemia de COVID și valul de proteste care au însoțit alegerile prezidențiale din 2020.
Acest demers amplifică speculațiile privind atragerea efectivă a Belarusului în război, împotriva Ucrainei.
Șeful forțelor armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, a estimat recent că Rusia pregătește 200.000 de soldați pentru o ofensivă majoră care ar putea veni din est, din sud sau chiar din Belarus, în primele luni ale acestui an.