Kremlinul a amenințat că un război împotriva Ucrainei ar fi inevitabil dacă guvernul său nu și-ar abandona presupusele planuri de a recuceri Donbasul ocupat de ruși și Crimeea anexată de Rusia.
NATO ar trebui, de asemenea, să „garanteze” că Ucraina nu va deveni niciodată membră a alianței. Și trebuie să retragă armele care se presupune că sunt staționate în Ucraina pentru a preveni un război în regiune.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avertizat miercuri că planurile Rusiei variază de la „eforturi de destabilizare a Ucrainei din interior până la operațiuni militare la scară largă”.
Serviciile de informații occidentale cunosc planurile Moscovei
Potrivit cercetărilor BILD, planurile Rusiei pentru un război împotriva Ucrainei sunt cunoscute de la jumătatea lunii octombrie. Serviciul de informații externe al SUA, CIA, a interceptat din comunicațiile militare ruse, informând mai întâi propriul guvern, care a informat NATO în noiembrie. „Washington Post” a raportat despre asta. Potrivit ziarului, Putin ar putea trimite 175.000 de soldați peste graniță.
BILD a aflat acum detalii espre planurile rusești, care, potrivit unui ofițer de rang înalt, „sunt în sertar fără ca Putin să fi decis încă dacă vor fi sau nu implementate”. Cu toate acestea, transferurile de trupe din aprilie au arătat că Kremlinul pare să încline spre implementarea planurilor de atac.
Următoarele detalii despre posibila invazie rusă a Ucrainei se bazează pe evaluările mai multor persoane din cercurile NATO și de securitate care au putut vedea unele dintre posibilele planuri de atac rusești.
Potrivit unei surse de securitate la nivel înalt, dacă Putin va ordona, armata rusă va efectua „un atac simultan din nordul Crimeei, prin teritorii separatiste la est și dinspre nord”. Aceasta este evaluarea atât a NATO, cât și a serviciului de informații militare ucrainean. Atacul ar putea avea loc, așadar, „la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie” - dacă Ucraina și NATO nu răspund solicitărilor lui Putin.
Alți membri ai NATO, în schimb, văd un atac în trei faze, fiecare fază ar putea fi și ultima a operațiunii dacă reacția occidentală la invazie va duce la o reevaluare a situației.