Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin a condus un atac nuclear simulat, după ce Parlamentul de la Moscova a anulat ratificarea Tratatului de interdicție globală a testelor atomice

Vladimir Putin a condus un atac nuclear simulat, după ce Parlamentul de la Moscova a anulat ratificarea Tratatului de interdicție globală a testelor atomice

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 11:20 26 Oct 2023 Modificat la 11:20 26 Oct 2023

Evenimentul a avut loc miercuri, la câteva ore după ce Camera superioară a Parlamentului de la Moscova a votat anularea ratificării, de către Rusia, a Tratatului de interdicție globală a testelor nucleare, CTBT.

Televiziunea rusă de stat l-a arătat pe Putin dirijând exercițiul prin apel video cu oficiali militari de vârf.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că scopul exercițiului a fost acela de a exersa "o lovitură nucleară masivă cu rachete ale forțelor strategice ruse, ca răspuns la un atac nuclear al inamicului".

Presa internațională amintește că exerciții similare au loc în fiecare toamnă, în Rusia, însă precizările lui Șoigu și evoluțiile din parlamentul rus vin pe fondul tensiunilor ridicate dintre Moscova și Occident, în contextul războiului din Ucraina.

Proiectul prin care Rusia anulează ratificarea CTBT "oglindește" poziția Statelor Unite, spune Moscova

Tratatul din 1996 privind interzicerea globală a testelor nucleare, CTBT, impune, în litera sa, un embargo asupra exploziilor atomice în toată lumea.

Tratatul a fost ratificat de 178 de națiuni și semnat de 187.

SUA, China, India, Coreea de Nord, Israelul, Iranul și Egiptul nu au ratificat acest document. Primele cinci state enumerate sunt puteri nucleare, în timp ce Iranul este supus sancțiunilor internaționale pentru tentativele de a se dota cu arme atomice.

Rusia a ratificat CTBT în anul 2000. Vladimir Putin a declarat că revocarea ratificării din 2000 reflectă poziția Statelor Unite, care au semnat, dar nu au ratificat interdicția testelor nucleare.

Există temerea că Rusia, după aproape doi ani în care nu a reușit să-și realizeze obiectivele în războiul din Ucraina, ar putea relua testele atomice pentru a descuraja Occidentul să continue sprijinul militar pentru Kiev.

Ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, a declarat la începutul acestei luni că Moscova va continua să respecte interdicția și va relua testele nucleare doar dacă Washingtonul o va face primul.

×
x close