Antena 3 CNN Externe Amenințarea nucleară a lui Putin are efect în Ucraina, susțin experții | "Semnalează intenția de a ucide mulți civili"

Amenințarea nucleară a lui Putin are efect în Ucraina, susțin experții | "Semnalează intenția de a ucide mulți civili"

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 14:39 24 Mar 2022 Modificat la 14:41 24 Mar 2022
sineva icbm
Sursa foto: hepta

Este concluzia mai multor experți în armament nuclear, care au participat la un eveniment online organizat de centrul de reflecție Chatham House, relatează agenția EFE.

Încă de la începutul invaziei, Putin a făcut o referire indirectă la armele nucleare ruse, amenințând că orice țară se va implica în conflict se va confrunta "cu consecințe nemaiîntâlnite până acum".

Ulterior, Kremlinul a decis ridicarea nivelului de alertă al arsenalului nuclear rus și mai mulți oficiali ruși au vorbit deschis despre posibilitatea ca Moscova să recurgă la arme nucleare "dacă se confruntă cu amenințări existențiale".

Expert: "Problema e că doar Kremlinul decide dacă și când să folosească armele nucleare"

"Problema este că decizia revine exclusiv Kremlinului şi nu se știe ce poate considera Putin că ar reprezenta o amenințare la adresa supraviețuirii Rusiei", spune Pavel Podvig, director al proiectului "Forțele Nucleare Ruse".

 "Orice aluzie la folosirea acestui tip armament trebuie să fie interpretată drept un semnal sau o intenție de a ucide mulți civili, iar acest aspect ar trebui să facă parte din modul în care înțelegem acest conflict", a adăugat el.

Expertul a menționat că Rusia are circa o mie de arme nucleare aflate permanent în stare de alertă, care ar putea fi folosite în decurs de câteva minute.

"Obiectivul său a fost să transmită Occidentului: 'Nu vă implicați direct'. Iar NATO a anunțat deja foarte clar că nu va interveni. În alte circumstanțe, cu atâția civili uciși, ar fi avut loc o dezbatere mult mai amplă.

Expert: "Armele nucleare ale NATO nu l-au descurajat pe Putin să intre în Ucraina"

Din acest punct de vedere, Putin şi-a îndeplinit obiectivul", apreciază, la rândul său, Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la King's College din Londra.

Experta Patricia Lewis, de la Chatham House, a subliniat că "armele nucleare ale NATO nu au descurajat Rusia să invadeze Ucraina, dar NATO a fost descurajată să intervină în Ucraina".

În opinia sa, acest lucru are de-a face cu valorile predominante în Occident, care fac ca tendința încline spre o renunțare la acest tip de armament, în timp ce alte țări antagoniste amenință, cel puțin, cu folosirea lor.

Foto: rachetă intercontinentală "Sineva" lansată de pe un submarin nuclear rus

×
x close