Antena 3 CNN Externe Putin nu garantează că Navalnîi mai iese viu din închisoare

Putin nu garantează că Navalnîi mai iese viu din închisoare

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 18:15 14 Iun 2021 Modificat la 18:18 14 Iun 2021
o_1f85he41k9ko1ga4146k1prdfmkb.jpg
Sursa foto: hepta

Într-unul dintre rarele sale interviuri pentru presa americană, liderul de la Kremlin a spus că nu poate garanta că Navalnîi, care execută o pedeapsă de aproape trei ani de închisoare, va ieși viu din detenție. 

Interviul, acordat rețelei americane NBC, vine înaintea întâlnirii programate pentru 16 iunie, la Geneva, cu președintele SUA, Joe Biden.

Este primul interviu al lui Putin pentru o companie media americană în ultimii trei ani. 

Președintele rus a evitat un răspuns direct atunci când reporterul i-a cerut să evalueze dacă opozantul rus va supraviețui celor 32 de luni de detenție.

"Uite, în țara asta aceste decizii nu sunt luate de președinte. În ceea ce privește persoana pe care ați menționat-o, i se vor aplica aceleași măsuri, nu mai rele decât oricui altcuiva care se află în închisoare", a spus Putin, evitând să pronunțe numele lui Navalnîi.

Remarcile liderului de la Kremlin vin după ce autoritățile ruse au desemnat drept "teroristă" rețeaua de filiale ale organizației sale.

De ce și de când stă Aleksei Navalnîi în închisoare

Aleksei Navalnîi a fost încarcerat în ianuarie anul curent, când s-a întors în Rusia, fiind arestat chiar pe aeroport. Navalnîi a revenit în țară după mai multe luni petrecute în Germania, unde s-a recuperat în urma tentativei de asasinat cu agentul neurotoxic Noviciok.

SUA, mai multe țări vestice și însuși Navalnîi au acuzat public Kremlinul pentru tentativa de asasinat. Navalnîi a fost judecat și condamnat pentru încălcarea termenilor eliberării condiționate, mai exact, pentru că nu s-a prezentat la circa de poliție din Moscova în perioada în care se afla în spital, în Germania.

După încarcerarea lui Navalnîi, administrația Biden a avertizat că vor exista "consecințe serioase" dacă acesta moare în închisoare.

Opozantul rus a intrat în greva foamei pe 31 martie, acuzând administrația rusă că îi refuză dreptul de a fi consultat de un medic.

El a ieșit din greva foamei la finele lunii aprilie, după ce medicii au avertizat că riscă să moară în urma acestei forme extreme de protest.

Întâlnirea Biden - Putin nu va fi "despre prietenie"

Vladimir Putin și Joe Biden se vor întâlni la Geneva, pe 16 iunie, în ultima zi a vizitei președintelui american în Europa și după reuniunea G7 și Summit-ul NATO.

Potrivit Casei Albe, întâlnirea celor doi șefi de stat nu va fi una "despre prietenie" iar șeful executivului american îl va pune pe liderul rus în fața unor teme incomode de dialog.

Între acestea, seria de atacuri cibernetice în care SUA au indicat hackeri din Rusia, iar Biden intenționează să-l facă pe Putin răspunzător în acest caz și să-i transmită că are "responsabilitatea de a lua măsuri". 

Putin: "Dovada! Unde-i dovada?"

Interviul NBC cu Vladimir Putin a abordat și problema atacurilor cibernetice asupra unor obiective americane iar Putin a negat vehement orice legătură cu Rusia.

"Dovada! Unde este dovada? Devine o farsă", a spus președintele rus.

Într-o altă reacție pe temă, săptămâna trecută, el a ironizat perspectiva în care regimul rus ar extorca bani, prin atacuri ransomware, de la procesatorii americani de carne.

Valul de atacuri cibernetice atribuite Rusiei este în atenția participanților la Summit-ul NATO de la Bruxelles.

Consilierul pentru Securitate Națională al președintelui american a spus că acest tip de incident ar putea activa articolul 5 din Tratatul NATO, de la caz la caz, în funcție de anvergură.

Foto: Vladimir Putin (stânga); activistul Aleksei Navalnîi, pe ecran, în timpul unei audieri la tribunal în regiunea rusă Vladimir, 26.05.2021

×
x close