Preşedintele rus a propus şi măsuri pentru ieşirea ţării din criză, dar discursul nu i-a convins pe investitori iar cursul rublei şi-a continuat scăderea.
Într-un discurs care a amintit de perioada războiului rece, Vladimir Putin a încercat să justifice anexarea Crimeei şi politica sa cu privire la Ucraina.
"Pentru Rusia, Crimeea, străvechiul Korsun, Cherson, Sevastopol au o uriaşă însemnătate culturală şi sacră. Sunt la fel ca Muntele Templului din Ierusalim pentru credincioşii musulmani şi evrei! Şi chiar aşa le vom şi trata, de acum înainte, în vecii vecilor!"
Putin a acuzat Occidentul că a susţinut o aşa-zisă lovitură de stat în Ucraina şi că doreşte să înăbuşe creşterea economică a Rusiei, prin sancţiuni.
"Nu am nicio îndoială că ei (occidentalii) ar fi dorit să se repete, la noi, scenariul prăbuşirii şi destrămării Iugoslaviei, cu toate urmările tragice pe care le-ar fi avut pentru popoarele Rusiei. Dar asta nu s-a întâmplat, pentru că noi nu am permis aşa ceva".
Preşedintele rus nu a uitat nici de scutul american anti-rachetă din Europa care, în opinia sa, ameninţă securitatea Rusiei dar şi a restului lumii. Putin s-a referit şi la economia ţării sale, pe care sancţiunile şi scăderea preţului petrolului au adus-o în pragul recesiunii. El a afirmat că Rusia doreşte să atragă investiţii străine şi a oferit o amnistie fiscală pentru bogătaşii ruşi care îşi vor repatria fondurile depuse în străinătate.
Dar propunerile sale au fost considerate vagi şi neconvingătoare de analişti. Cursul rublei, care crescuse uşor înaintea discursului, şi-a reluat scăderea, la fel ca şi cotaţiile de la bursa din Moscova.