Liderul rus a mers la Sankt-Petersburg, oraşul său natal din nord-vestul Rusiei, pentru a petrece această zi împreună cu "prietenii şi familia", a declarat purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov.
Susţinătorii săi din întreaga ţară au ţinut să îi adreseze public cele mai bune urări, în timp ce evenimentul figura în prim-planul a numeroase buletine de ştiri ale televiziunilor oficiale.
"Numele dumneavoastră este simbolul unui om politic de o mare înţelepciune şi al unui lider puternic în Rusia şi în lume", i-a scris preşedintelui guvernatorul din Sankt-Petersburg, Gheorghi Poltavcenko, într-o scrisoare publicată de un cotidian guvernamental.
Tot în onoarea preşedintelui sexagenar a fost organizată şi o expoziţie intitulată "Un bărbat dintre cei mai binevoitori", care s-a deschis duminică într-o galerie de artă din Moscova.
Garda Tânără (Molodaia Gvardia), o mişcare de tineret care susţine puterea, a difuzat pe site-ul său de Internet o înregistrare video cu tinere reunite pentru a-i oferi un tort preşedintelui, după ce au participat la diverse manifestaţii festive în onoarea acestuia.
Una dintre ele, care poartă un tricou de hochei "Putin", este filmată în timp ce marchează un gol într-un meci imaginar "SUA-Putin", înainte de a primi un mesaj, aparent din partea preşedintelui, care anunţă "Vin". Aceasta se îndreaptă apoi spre cameră şi zâmbeşte seducător.
Vladimir Putin, care a revenit la Kremlin în mai pentru un al treilea mandat de şase ani după opt ani la preşedinţie şi patru ca premier, nu a ezitat niciodată să îşi arate forma fizică în faţa camerelor de luat vederi.
El nu a exclus, de asemenea, niciodată un alt mandat, permis de Constituţie, care l-ar menţine la Kremlin până în 2024.
Practicile sportive ale lui Putin vor fi, de asemenea, subiectul unei emisiuni speciale a postului de televiziune NTV, care l-a urmărit pe preşedintele rus toată săptămâna. Emisiunea, care ar trebui să îl prezinte pe şeful statului în "momente informale", inclusiv în reşedinţa sa privată şi chiar în piscină, a fost deja difuzată în Extremul Orient rus şi va fi difuzată duminică seara la Moscova.
Extrase prezentate de agenţiile de presă ruse arată că preşedintele evocă în această emisiune decizia unui tribunal rus de a condamna la doi ani de închisoare trei tinere femei din cadrul grupului punk Pussy Riot, după o "rugăciune" anti-Putin într-o catedrală din Moscova. El consideră că aceasta a fost o decizie "corectă".
Acest caz a avut ecouri internaţionale, iar condamnarea tinerelor a fost criticată dur în străinătate.
În afară de cazul Pussy Riot, adoptarea unor legi denunţate de opoziţie ca fiind destinate înnăbuşirii mişcării de contestare face, de asemenea, obiectul unor critici vehemente în ultimele luni.
De la revenirea sa la Kremlin, Vladimir Putin se confruntă cu o mişcare de contestare fără precedent, declanşată în decembrie2011 după alegerile legislative considerate frauduloase de opoziţie.
Opoziţia, care nu încetează să denunţe înăsprirea regimului, a profitat şi ea de aniversarea preşedintelui pentru a-i aminti că este timpul să se retragă de la putere.
Astfel, o manifestaţie cu tema "să-l scoatem pe tataie la pensie" a fost organizată duminică la Moscova.
Bloggerii ruşi au luat în derâdere imaginea liderului tânăr şi energic pe care susţinătorii lui Putin o avansează. "Lenin, la 52 de ani, era supranumit bunicul Lenin", a scris pe Twitter bloggerul @zehnerson, în timp ce fondatorul URSS a murit la 53 de ani.